reIMAGINE Cheesecake

Iată-ne în vreme de COVID-19! Nu, nu mă plâng în general, mă cred o fire pozitivă și am grijă de mine și de cei dragi cât pot eu de bine până trece nebunia. Cum era … “bucuroși le-om duce toate…“ doar sănătoși să fim, nu?

Și pentru că ziceam de cei dragi, uite dificultate: tânărul împlinește 14 ani acum în aprilie! E mare, înțelege că nu ieșim, nu sărbătorim ca altădată cu prieteni, cadouri, familie, șamd. dar ca orice mamă, trebuie să găsesc ceva să îi fac o bucurie de ziua lui. Așa că m-am hotărât la un tort, de fapt nu la tort de cofetărie ci la un cheesecake cu lumânări.

Nu mă certați, nu mă pricep la dulciuri dar asta știu că îi place, așa că vă împărtășeșc rețeta mea.

Blatul

350 – 400 gr – biscuiți speculoos sau digestivi

100 gr – smântână de gătit sau unt topit

Scorțisoară măcinată

Opțional – 2 linguri de zahăr pudră

Crema

750 gr – cremă mascarpone

250 gr – brânză ricotta sau Philadephia sau tot mascarpone (fină să fie)

4 ouă

150gr – zahăr pudră

100 gr – frișcă neîndulcită sau smântână de gătit

Esență de vanilie

Glazura de zmeură

500gr – zmeură congelată

3-4 lg – dulceață de zmeură, căpșune, fructe de pădure, peltea, ce aveți prin casă dar cu fructe mai mici

1 plic – gelatină

1 căniță – apă sau suc de fructe (dar nu nectar)

Atenție! E mai bun după 12 ore și etapele durează pentru că trebuie să se răcească singur așa că e bine să îl faceți din timp.

Blatul de biscuiți

Se pun biscuiții într-o pungă cu sigiliu și se sfărâmă (puteți folosi un făcăleț sau o sticlă).

Se adaugă scorțișoara și zahărul (opional) împreună cu untul topit sau cu smântâna de gătit și se amestecă bine în pungă până se obține un fel de aluat. Se întinde în formă și presează uniform, apoi se pune la cuptor 15-20 min la 150 C. Când e gata, se scoate și se lasă la răcit, timp în care se face crema.

Crema

Se bate brânza cu cremă mascarpone cu mixerul la viteză mare, adăugând pe rând, zahărul, esența de vanilie, frișca neîndulcită sau smântâna de gătit, și în final ouălele pe rând. Când este gata, se toarnă în formă peste blat și se pune la cuptor timp de 1h 40 la 100 C, până se face aurie și nu se mai prinde de scobitoare. Se scoate și se lasă la răcit apoi se pune la frigider 2 ore cel puțin.

Glazura

Într-o crăticioară se pun la foc foarte mic zmeura decongelată și dulceața. Se amestecă mereu pentru ca să se sfărâme fructele până începe să fiarbă apoi se adaugă plicul de gelatină dizolvat în apă sau suc. Se mai fierbe 1-2 min amestecând mereu și se ia de pe foc. Lăsăm să se răcească un pic amestecând în continuare, apoi turnăm peste cheesecake-ul de la frigider. Așteptăm să ajungă la temperatura camerei și mai punem la frigider încă 1 oră ca să se întărească bine.

La mulți ani și vouă, noi ne-am sărbătorit tare frumos!

#reimagine #impreuna cu Catinca Măndiță, alias 5th Element

Author: reimagine