Astăzi cu Daniel Măndiță

Daniel MĂNDIȚĂ (n. 1972) este profesor, trainer și dansator de tango argentinian. Daniel a început să danseze târziu (la 33 de ani) iar pasiunea sa pentru tango s-a materializat în crearea școlii de tango TangoTangent. În cei 14 ani de activitate, sub îndrumarea lui Daniel Măndiță, mai multe generații de elevi s-au format ca instructori și/sau dansatori care continuă să danseze și să predea în București, în România și peste hotare.

În 2007, Daniel Măndiță și colegii săi de la TangoTangenT au creat în viziunea lui Răzvan Mazilu componenta de tango argentinian pentru spectacolul „Un Tango Mas”, spectacol prezent peste 10 ani în repertoriul Teatrului Odeon din București și în turnee naționale și internaționale. Daniel continuă să danseze și să lucreze împreună cu regizori de film („Selfie 69”, Oh, Ramona – Cristina Iacob) și actori de teatru (ex: Răzvan Vasilescu și Dana Dogaru), cu dansatori profesioniști (Gala Națională a Dansului, Gala Răzvan Mazilu & Friends) pentru coregrafii și momente de tango argentinian. Principala activitate rămâne pentru Daniel predarea tangoului argentinian, atât în studiourile școlii TangoTangent, cât și în evenimente naționale și internaționale (Oxford & Edinburgh) dar si ca DJ international de tango. Metoda de predare dezvoltată de Daniel Măndiță în interiorul școlii TangoTangent aduce claritate și realism în dezvoltarea dansatorilor de tango, păstrând în același timp viu spiritul de improvizație și explorarea atât de caracteristic în dansul de tango.

Care este primul lucru pe care îți propui să îl faci când trece toată nebunia?

Primul lucru pe care mi-l propun să îl fac este să merg la milonga (adică discoteca de tango argentinian).  Vreau să dansez cu colegii și prietenii care dansează tango, vreau îmbrățișări fără măști, mănuși și îngrijorări.  Vreau să căutăm iarăși apropierea și conexiunea cu celălalt.

Primul loc din București pe care îți propui să îl vizitezi?

Studioul meu de dans este primul pe lista mea.  L-am mai vizitat cam o dată pe săptămână în perioada asta – este tăcut, luminos și curat dar îi lipsește muzica, îi lipsesc pantofii aruncanți prin colțuri, îi lipsesc dansatorii.  Mai pun muzică în sălile goale, mai dansez împreună cu soția dar studioul are nevoie de forfoteală și râsete.

Ce cărți/filme ne recomanzi în perioada asta? Care este cartea pe care oricând ai reciti-o cu plăcere?

Cred că în termeni de lectură putem alege în această perioadă câteva soluții, fiecare cu farmecul ei: putem opta pentru binging – cred că Fundația lui Isaac Asimov este o soluție perfectă sau dacă preferați alt gen, citiți Michel Zevaco, cu Fausta și Cavalerii Pardaillan.  Putem merge oricând și pe soluția oldies but goldies – cărți cu sevă care se întorc la tine așa cum și tu te întorci la ele – De veghe în lanul de secară, Aventurile lui Huckleberry Finn.  Sau, bineînțeles, putem merge să admirăm capodoperele, Moby Dick sau Stăpânul inelelor.  Acum citesc versuri de Ion Minulescu și viața secretă a lui Salvador Dali.1

Trei schimbări care crezi că vor apărea în societate, ca urmare a acestei situații.

Cred că începem cu toții să înțelegem, printr-o dureroasă lecție practică, ce înseamnă libertatea – libertatea față de minciună și ipocrizie, libertatea față de grobianismul egoist.  Cred că oamenii vor avea pretenții mai mari de la aleșii lor, le vor cere să fie profesioniști și transparenți; cred că începem să înțelegem că există anumite reguli care ne avantajează pe toți și că toată lumea trăiește împreună cu toată lumea.  Simt centrul cum se mișcă.

Cum ți-ai reimaginat lucrul de acasă? Ce efecte pozitive ale lucratului de acasă ne poți împărtăși?

Nu am avut mari surprize cu lucratul de acasă, am mai avut această experiență.  Ca de obicei, trebuie să ai grijă să nu crezi că ai mai mult timp de lucru doar pentru faptul că lucrezi de acasă.  Există tendința de a nu filtra și de a nu prioritiza atunci când lucrezi de acasă și asta conduce repede la presiune, sufocare și stres.  Singurul lucru pozitiv pe care îl văd este că poți asculta muzică mai mult timp.

Folosește doar 3 cuvinte ca să descrii viața ta înainte & după pandemie

Pe scurt: tango, vals, milonga.  Și înainte și după!

Ce hobby-uri uitate își fac din nou loc în viața ta în această perioadă?

M-am re-apucat de învățat limbi străine.  Mă trezesc de dimineață, nu mai petrec timp în traficul teribil și ucigător din București și am timp să caut în dicționare și gramatici.  În plus, cu programele de streaming disponibile aproape peste tot, ai mereu acces la un filmuleț simplu în limba pe care cauți să o înveți.  Cred că studiul limbilor străine este un exercițiu în care te descoperi mereu în lumini și lumi noi.

Ce credeți că ne învață situația prin care trecem #impreuna?

Ca în cazul oricărei aplecari, forțate sau nu, înspre interior, învățăm ce noimă avem și despre ce este povestea noastră.  E un drum prin oglinzi, câteodată dureros, câteodată fără sens, de multe ori prin de bucurii neașteptate ori de spaime bruște dar e un drum pe care merită să-l faci pentru tine și pentru cei de lângă tine, #fiecareîmpreună.

Ai gătit în perioada asta? Ce?

Gătesc des.  Scăricică de porc cu miere, supă de văcuță, ciorbe, tocăniță, plăcintă cu mere, tartă cu fructe.  O să fac și gogoși zilele astea.

Author: reimagine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *