reIMAGINE cu Horațiu Ioani

Dr. Horațiu Ioani e unul dintre cei mai cunoscuți neurochirurgi din România, pentru că a uimit o țară întreagă când a lăsat Marea Britania și s-a întors acasă, unde și-a pus toată experiența acumulată în folosul pacienților săi. Inspirat de sistemul în care a lucrat, dr. Ioani a fondat Medicentrum.ro, o platformă de telemedicină, prin care pacienții au acces la medic rapid și de oriunde s-ar afla.

Pentru mulți, un neurochirug este omul care „goes inside your mind”, chirurgical ce-i drept și face lucruri fabuloase pentru vindecarea pacientului. Totuși, aptitudinile unui neurochirug înseamnă mult mai mult decât atât. Povestește-ne, te rog, cum este pentru tine să fii neurochirurg și cum ai ajuns să practici această ramura minunată a medicinii?

Ca neurochirurg intri fizic în capul omului, dar asta nu înseamnă că pătrunzi și în mintea lui. Cred că vindecarea pacientului nu vine de la medic, deși acesta joacă un rol foarte important, dar am observat că au rezultate mai bune pacienții care se lasă însoțiți și ghidați de medic, dar care își asumă vindecarea cât mai mult. E o responsabilitate foarte mare să fii orice fel de medic. Pentru fiecare, ce face el e maximul. Am ajuns la neurochirurgie în anul 3 de facultate și am știut că locul meu e acolo. 

Ești singurul neurochirurg din România care deține titlul de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie. Ce a însemnat pentru traseul tău profesional acest lucru și cum a fost experiența de a lucra în Marea Britanie?

A fost un examen foarte greu. De fapt, mai multe examene. Pregătirea în sine a fost un proces. Pe măsură ce învățam, mă transformam. 

De fapt, mentorul meu din Marea Britanie a insistat să dau acest examen, m-a încurajat tot timpul. Practic, cu acest titlu ești recunoscut oriunde în lume.

Experiența în Marea Britanie mi-a deschis ochii în multe privințe și cred că orice tânăr rezistent sau specialist ar fi bine să petreacă măcar 6 luni într-un centru din străinătate. 

Ai ales în cele din urmă România și ai revenit să practici aici neurochirurgia. Cum și de ce ai făcut această alegere?

E o întrebare care încă apare în toate discuțiile cu prieteni și amici. Acolo aș fi fost unul dintre cei mulți, aici poate e mai valoroasă experiență și tot ce am adus cu mine. Apoi, din punct de vedere personal, eram mulțumit, dar simțeam că există ceva mai bine. Viața e mai mult decât o linie dreaptă. Din fericire, soția mea a fost pe aceeași lungime de undă și, după ce s-a născut primul nostru băiat, am venit. 

Ce diferențe în sistemul medical din Maria Britanie și România ai observat și cum crezi că lucrurile se pot schimba în bine pentru pacientul român?

Sunt multe diferențe, dar lucrurile se mișcă înspre bine și la noi. Cred că ne-ar ajuta să există niște căi clinice pentru pacienți. Asta înseamnă că omul să fie preluat într-un punct și dus de sistem până în alt punct, parcurgând niște etape stabilite, niște protocoale clare. Asta ar ajuta pacientul să câștige timp și să se simtă în siguranță. 

Ești fondatorul start-up-ului Medicentrum – spațiul online unde pacientul ajunge la medic cât se poate de ușor. Explică-ne, te rog, cum funcționează Medicentrum și de ce beneficii se poate bucura un pacient odată ce accesează platform? 

Practic, pacientul răspunde la niște întrebări standard (care se pun la începutul oricărei consultații), își descrie problema de sănătate și încarcă documentele medicale (analize, CT/ RMN, bilet de ieșire din spital sau ce are). Medicul studiază cazul și îl sună. La final, primește un raport scris și niște recomandări.

Sunt două scenarii. Fie pacientul mai are nevoie de niște investigații și atunci e chemat la cabinet, fie pacientul are deja tot ce îi trebuie și primește doar recomandările.

Telemedicina are niște limitări, desigur că nu putem face totul la distanță, dar sunt multe lucruri pe care le putem face. Avantajele sunt ca pacientul nu mai pierde timp pe drumuri, nu așteaptă după o programare, nu se înghesuie cu alți bolnavi prin sali de așteptare și are acces la medici de oriunde. E un mare ajutor pentru pacienți din Galați să scutească un drum până la București pentru o anumită problemă. Sau și dacă e nevoie să vină la un moment dat, să se prezinte cu toate analizele făcute. Că una e să alergi după investigații în București, unde nu știi nici de unde să iei autobuzul și alta e la tine acasă.

În principiu, pare-se că mulți oameni, de teamă, au renunțat să își mențină rutina medicală, care includea și diverse analize, șamd, în perioada stării de urgență impusă din cauza pandemiei. S-a intensificat activitatea Medicentrum în această vreme, oferind acces online către numeroși medici?

Da. Numărul de medici s-a triplat pe platformă. A apărut o nevoie imediată de a lua legătura cu pacienții. Medicii făceau telemedicina și înainte fără să știe, că doar vorbeau la telefon și primeau poze sau analize pe email. Dar au descoperit acum nevoia de a avea toată informația despre un anumit pacient într-un singur loc, sub o formă organizată. Ca altfel, vă spun, e foarte ușor să te încurci în mesaje. Noi evaluăm pacienți, nu poze cu analize.

De când ai revenit în țară, te-ai implicat în diverse proiecte medicale menite să îmbunătățească condiția pacientul român. Povestește-ne, te rog, care sunt acestea, în afară de Medicentrum, și ce mai ai în plan?

 A fost initial Neurocentrum. Acesta era dedicat pacientilor neurochirurgicali care trebuiau sa parcurga mai repede pasii de diagnostic si tratament. Cam tot ce am facut a avut ca numitor comun facilitarea accesului la medic.

Ești și soț & tată. Viața ta cum a fost modificată odată am intrat în lockdown?

 Soția și copiii au plecat la Sibiu la bunici înainte să intrăm în stare de urgență cu vreo săptămână. Asta mi-a permis să rămân acasă, că altfel ar fi trebuit să mă mut la un hotel ca alți colegi. Nu a fost distractiv, deși poate pare. Am oprit orice activitate obișnuită la spital și am intrat într-un sistem de gărzi la foc automat. Practic, totul s-a schimbat. Am mâncat sandwich-uri două luni. 

Pe 15 mai, a avut loc „marea eliberare” în viziunea multora. Pentru tine ce înseamnă intrarea în stare de alertă?

 Nu am schimbat mare lucru. La spital, tot așa lucrăm, familia încă nu s-a întors acasă. Momentan aștept să văd ce se întâmplă. 

La un moment dat, nu știm care, virusul acesta va dispărea. Cu ce învățăminte crezi că vom rămâne și crezi că vom reveni la acea normalitate pre-pandemie?

 Sunt foarte curios ce concluzii vom trage la final și când o să fie finalul. Normalitatea se va redefini și se va adapta. Cred că principala dovadă a faptului că suntem inteligenți e că suntem și flexibili. Pandemia ne-a arătat că viața se poate trăi și altfel, mai simplu, dar ne-a arătat și cât de importante sunt lucrurile pe care le considerăm din oficiu, că ni se cuvin. Viteza cu care s-a întâmplat totul a fost uimitoare. Medicina s-a manifestat ca un organism viu, cu schimbări de la o oră la alta. Ținem pasul, că n-avem încotro și că ne-am ales și cu câteva lucruri bune. Telemedicina e unul dintre ele. La fel și noile pijamale. 

Author: reimagine