reIMAGINE Tina’s Pets

Tina este un Pet Sitter dedicat care își deschide casa și inima pentru toate animăluțele care au nevoie de grijă. Pentru Tina, pet sitting-ul nu este un hobby sau part-time job, ci este o adevărată pasiune, născută din iubirea pe care o poartă tuturor animalelor.

Pentru animăluțele care nu vor să rămână singure acasă, Tina’s Pets oferă cazare premium în regim de pet sitting și o grădiniță de căței. Aici, blănoșii beneficiază de atenție individuală, supraveghere umană permanentă, socializare, program de mese și plimbări similar cu cel de acasă, disciplină și multă afecțiune. 

Cum s-a petrecut reIMAGINAREA Cristinei Csoric în Tina Rintintin?

Cristina era un contabil plictisit care visa să facă ceva „meaningful” în viața ei. Așa că, Cristina a început să-și reimagineze viața cu mai puține bilanțuri și mai multe boticuri umede.

Crescută în Mediaș, un oraș mic dar fermecător, Cristina a auzit pentru prima oară de job-ul de pet sitter abia când s-a mutat în București în 2016 și i s-a părut cel mai minunat stil de viață: ajutând oamenii cu îngrijirea puilor lor. Acela a fost momentul în care Cristina s-a reinventat în Tina: Pet Sitter Pasionat, urmând ca mai apoi să devină Pet Sitter Profesionist.

Ești primul Pet Sitter din România membru al Organizației Internaționale de Pet Sitteri (SUA), certificat și acreditat ca Pet Sitter Profesionist. Cum a fost tot procesul acesta, care, poate în primă fază a început de la hobby însă a ajuns un job, oferind servicii profesioniste stăpânilor de blănoși?

Pentru mine, Pet Sitting-ul nu a început ca un hobby, pentru că am considerat că e o responsabilitate mult prea mare să am în grijă o ființă atât de prețioasă, ca diletant. Am vrut să încep cu dreptul și să fiu pregătită pentru orice situație, așadar în momentul în care m-am decis să o iau pe această cale, au urmat câteva luni de studiu autodidact din cărți de specialitate și diverse surse online, iar când m-am simțit pregătită cu partea teoretică, am mers mai departe cu practica și am început acest business.

În timp, am acumulat experiență și cunoștințe în mod empiric, dar îmi doream și o recunoaștere oficială a cunoștințelor și abilităților mele ca Pet Sitter. Și fiindcă în România nu exista încă un organism acreditat în această ramură, am apelat la o organizație americană care acționează și pe plan internațional. Acolo am urmat o serie de cursuri și specializări dedicate lucrătorilor din domeniul “Pet Care”, iar la final am promovat examenul de absolvire în urma căruia mi s-a acordat certificarea de “Pet Sitter Profesionist”.

Calitatea de membru în această organizație “Pet Sitters International” mă ajută să fiu la curent cu toate noutățile din domeniu și am oportunitatea de educare și îmbunătățire continuă, pe care o consider deosebit de importantă.

De ce ar alege stăpânii să-și cazeze animăluțul la Tina’s Pets în detrimentul cazării la un Pet Hotel?

Cazarea la un Pet Sitter poartă numeroase avantaje pentru animăluț, deoarece aici vor sta într-un cămin călduros care imită condițiile lor de acasă și în plus își fac numeroși prieteni și colegi de joacă, spre deosebire de o pensiune canină unde stau închiși într-o cameră rece, fără prea multe interacțiuni umane.

Acasă la Tina, cățeii beneficiază de supraveghere permanentă (inclusiv noaptea), primesc libertate, mișcare și disciplină, fără să existe cuști sau padocuri. Trăim cu toții în armonie în aceeași casă. În plus, stăpânii lor primesc zilnic fotografii, filmulețe și update-uri despre starea puiuților.

Ai avut ocazia să îl cunoști Cesar Milan (iubitorii de animale nu au cum să nu îl știe☺). Cu ce ai rămas din această experiență, cu siguranță frumoasă?

Pe Cesar Millan îl urmăresc de la începutul carierei sale în TV și mereu am fost fascinată de succesele sale în reabilitarea comportamentală canină. Am avut șansa să mă prezint și să schimb câteva vorbe cu el în 2017 când venit în România pentru spectacolul Once Upon a Dog. E o persoană cu o energie deosebită pe care o apreciez și o respect pentru pasiunea cu care lucrează. 

Ce sfaturi ai avea pentru cei care cochetează cu ideea de a deveni stăpâni de blănoși?

Ignoranța este mama tuturor relelor, așa că dacă îți dorești un câine bun, cu care să trăiești armonios, te rog și te implor să te informezi înainte să faci acest pas sau cere sfatul unui profesionist în domeniu; va aprecia mult că te-ai informat de la o sursă de încredere și îți vei mulțumi mai târziu.

În primul rând trebuie să te analizezi pe tine și stilul tău de viață. Ești activ? Îți plac plimbările lungi prin parc? Sau preferi mai degrabă să stai tolănit la un film? Există un câine potrivit pentru oricine, este de datoria ta să faci o alegere informată.

Dacă îți dorești o anumită rasă, insist să investești într-un câine dintr-o canisă autorizată. Chiar dacă un pui de la un crescător profesionist presupune dislocarea unor fonduri serioase (între 500 – 1000 euro), este o investiție de viitor care vă garantează un exemplar sănătos, fără probleme genetice sau de temperament. Aici nu e cazul să faceți economii, deoarece pe termen lung, un câine din surse îndoielnice vă poate costa o mică avere în facturi de veterinar, ședințe de reabilitare, mâncare specială, etc.

Alternativa (pe care o susțin cu tărie și o promovez activ) este adopția sau salvarea unui maidanez de pe stradă. La această variantă nu ai nicio garantie și niciun istoric, dar vei primi o grămadă de recunoștință și iubire din partea acestuia, iar viața ta alături de el va căpăta o însemnătate aparte.

Descrie-ne, te rog, cum trece o zi normală la Tina’s Pets.

Câinii m-au învățat să fiu matinală, deci mă trezesc la ora 6:00 în fiecare zi și după ce îmi beau cafeaua în liniștea dimineții, ies cu cățeii afară la înviorare.

La ora 8:00 începe programul de grădiniță, moment în care mă ocup de recepția cățeilor și introducerea lor în grup. Apoi urmează joaca și socializarea, servirea mesei și ora de somn întocmai ca la grădinița de copii.

90% din zi o aloc clienților mei de la grădiniță și cazare. Ne jucăm în curte, sau dacă vremea este urâtă, ne retragem în spațiul interior dedicat lor. Exersăm comenzi de disciplină și obediență în fiecare zi urmate de mult iubitele recompense. 

Ești un tânăr antreprenor în România. Ce sfaturi ai avea pentru cei care iau în calcul varianta de a deveni propriul boss?

Secretul este să îți găsești acea nișă care te face pe tine împlinit și să muncești cu pasiune. Atunci când faci ce îți place, se vede și îți este apreciată munca. Al doilea secret este că îți trebuie mult curaj. Nu este ușor să renunți la statutul de angajat unde timpul trece, leafa merge și să te arunci în jungla antreprenorială unde trebuie să îți asumi o mulțime de riscuri cu o grămadă de variabile.

Pasiune, curaj și un pic de noroc; asta a funcționat pentru mine, dar pentru fiecare există o formulă specială care funcționează.  

Și pandemia a venit peste noi. Cum s-a modificat activitatea de la Tina’s Pets?

Activitatea noastră s-a transformat și adaptat vremurilor pandemice prin care trecem. Am fost afectați serios pe partea de cazare canină din cauza concediilor anulate, dar ne-am reinventat și ne-am dezvoltat grădinița de căței și serviciile de plimbare.

Am avut ocazia să ajut câteva persoane nevoite să se auto-izoleze la domiciliu, cu plimbările câinilor, iar grădinița s-a bucurat de un succes enorm în rândul stăpânilor de căței care munceau de acasă și aveau nevoie de linște sau pur și simplu doreau ca animăluțul lor să socializeze într-un mediu sigur și supravegheat, mai ales în perioada în care au fost închise parcurile.

Dar viața, la nivel personal?

La nivel personal nu s-au schimbat prea multe, eu fiind o casnică convinsă. Îmi place să stau în casă împreună cu toți blănoșii mei și mă declar norocoasă cu o curte mare plină de verdeață.

Te-ai surprins în perioada aceasta de când #StaiAcasa dezvoltând noi obiceiuri faine? (în afară de cel cu super spălatul pe mâini☺)

Spălatul pe mâini, curățenia și dezinfectarea suprafețelor din casă erau oricum în rutina mea obișnuită prin natura muncii mele. Am avut noroc că m-a prins carantina cu stocul de materiale și dezinfectanți pregătit înainte să se golească rafturile.

Având la dispoziție mai mult timp și liniște, am avut ocazia să meditez mai mult, să citesc mai multe cărți de specialitate și să gătesc. Am încercat o mulțime de rețete noi grație nou apăruților bloggeri și vloggeri culinari. 

M-am concentrat mult și pe latura mea creativă, eu fiind și fotograf profesionist specializat în “Pet Photography”. 

La un moment dat, nu știm care, virusul acesta va dispărea. Cu ce învățăminte crezi că vom rămâne și crezi că vom reveni la acea normalitate pre-pandemie?

În mod cert am rămas cu ticul spălatului pe mâini și mă bucur că a învățat toată lumea să facă asta mai des și corect.

Normalitatea este relativă; nu mi-aș fi imaginat niciodată că va fi normal să mă întâlnesc cu clienții mei mascată și echipată cu mănuși dar ne adaptăm vremurilor și ne vom crea fiecare normalitatea proprie în așa fel încât să ne simțim în siguranță. 

O lecție importantă, pe care am învățat-o de la căței, este de a trăi în moment și a trăi momentul, pentru că nu știi niciodată ce va aduce ziua de mâine. Să ne bucurăm de fiecare întâlnire cu prietenii și familia, de fiecare vacanță și de toți pupicii boticurilor umede.

Author: reimagine