reIMAGINE cu Alex Cîrțu

Mă numesc Alexandru Cîrțu, am 33 ani și activez în domeniul HoReCa de aproape 10 ani, ca și Bucătar, iar de 3 ani sunt Consultant Culinar în cadrul companiei LifeBox, serviciul de meal plan & delivery de mâncare sănătoasă, bazat pe calcul kilocaloric și macronutrițional.

Am lucrat ca și cadru didactic în una dintre cele mai prestigioase școli ale Europei de Est, British School of Bucharest și-am decis să-mi schimb domeniul de activitate de îndată ce-am observat o creștere semnificativă a cererii de profesioniști în industria Ospitalității.

Am început ascensiunea odată cu participarea la cel mai popular concurs de gătit din  lume, la prima sa ediție în România, Masterchef.

Ambiția și dorința de afirmare într-un domeniu nou, atractiv și mereu  reinventabil, a fost ceea ce m-a determinat să vreau să explorez și să muncesc pe un front comun cu bucătarii ce vor să ducă gastronomia românească acolo unde-i este  locul: la rang de excelență!

Am absolvit atât Facultatea de Limbi și Literaturi Străine cât și Facultatea de Psihologie și am 2 Masterate atât în Traduceri Specializate cât și în Managementul Ospitalității ca F&B Manager, în cadrul Hostalion Management School.

Pe lângă responsabilitățile de zi cu zi ale companiei menționate mai sus, organizez workshop-uri și teambuilding-uri culinare atât în țară cât și în afara țării, cu partenerii Paprika Events sau Franke. În decursul a 6 ani am reușit să acopăr peste 200 de teambuilding-uri culinare cu companii precum HP, Oracle, Skanska, Unilever, P&G, Honeywell, PriceWaterhouse Coopers, Regina Maria, Vodafone, ING, BRD, Raiffeisen, BCR etc.

Demo-urile culinare au fost printre cele mai populare evenimente la care am fost protagonist. Asocierea vin-mâncare, spectacolul gastronomic și interacțiunea cu publicul sunt doar câteva din elementele ce construiesc sistematic valoarea artistică, prospețimea și ineditul. Astfel de evenimente le-am realizat atât în țară, cât și în străinătate, mai exact în Marea Britanie, Serbia și Moldova, cu principalii parteneri Franke.

M-am ocupat de deschideri de locații până la târguri de mobilă, prezentări de produse și inaugurări de sisteme revoluționare de gătit (cuptoare activate prin Wi-Fi, slow cookere activate prin aplicații pe Android) până la spectacole în pauzele premierelor „Boeing-Boeing” și „Toc-Toc”. Încă de la prima ediție Burger Fest, am jurizat competițiile de amatori și am realizat demo-uri culinare cu branduri precum Breville (DuraCeramic Grill) și Kamis. Tot în cadrul festivalurilor culinare, am gătit la Asia Fest și Wellness Fest 2018; și tot în 2018 am vorbit și am gătit pentru 800 de persoane la TEDx Cluj. În Kaufland am organizat împreună cu Masiro workshop-uri de ateliere de biscuiți, turtă dulce și pizza cu copii.

Am fost protagonistul emisiunii „Senzații în bucătărie” pentru sezon 1, am gătit ca invitat permanent în cadrul emisiunii „Se zice că…” sau ca invitat episodic al emisiunii „Prietenii de la 11”, „Apropo TV”, „Happy Food”. Sunt jurat permanent în cadrul emisiunii „La Măruță” al concursului „Cozonacul de  Aur” și am colaborat timp de  3 ani cu Bucătaraș TV (canal YouTube cu 170,000 abonați, comunitate online cu 4,500,000 useri unici), pentru realizarea a 600 de tutoriale de gătit, iar în prezent am o emisiune de gătit împreună cu Iulia Albu, denumită „La Iulia Albu în bucătărie”.

Din 2014 până în 2018 am lucrat part time la Nikon ca food stylist. M-am ocupat de poze de branduri, de S.D.A-uri premium, coperți de reviste, bannere și diverse campanii pentru activări naționale.

Pe lângă acestea, predau cursuri de gătit pentru copii atât în cadrul British School of Bucharest, în programul Summer School, cât și în cadrul Taberelor de Nutriție organizate de Dr. Anamaria Iulian, specializată în obezitatea infantilă.

Am gătit pentru celebrități precum Michael Bolton, Toto Cutugno, Nicko McBrain (Iron Maiden). Totodată am gătit și pentru vedete naționale ca: Andra, Loredana, Angela Gheorghiu, Aurelian Temișan, Bogdan Vlădău, Gina Pistol, Kamara, Vali Porcișteanu, Giulia Anghelescu Huidu, Sorin Ghionea, Petre Marin, Ștefan Bănică J.R și mulți alții.

Am gătit pentru Familia Regală în cadrul Ceremoniilor de Aur și am fost bucătarul personal al Ambasadorului Greciei, Grigorios Vassiloconstandakis.

Printre hobby-urile mele se numără cântatul, fotbalul (sunt membru al Naționalei Artiștilor, cu care am cucerit Titlul Mondial în 2018), tenisul de câmp și poezia.

Ești SuperChef la LifeBox – „pledoarie pentru un stil de viață sănătos”. Cum îți exprimi ca Chef această pledoarie?

Toata lumea când se gândește la un stil de viață sănătos se gândește automat la  mâncare, mai exact la un regim anume pentru a slăbi. Din păcate nimeni nu se gândește câtuși de puțin la faptul că înseamnă mult mai mult decât atât. Nu vorbim doar de echilibru alimentar sau mâncat regulat la ore fixe, ci și de un program corect de somn, activități sportive regulate, un psihic curat, o gândire pozitivă, un serviciu care îți aduce satisfacție, unde tu te desfășori dezinvolt, proactiv, iar acel lucru îți oferă „candy for the brain” cum îmi place mie s-o spun. Voi pregăti un proiect în viitorul apropiat bazat pe această  temă.

Este o diferență între Chef și bucătar, în afară de cea lingvistică?

Din punctul meu de vedere, în limba română avem: ajutor de bucătar, bucătar, bucătar șef. Că mai facem noi repartizări între bucătar „pe zona caldă” sau bucătar „de linie”, bucătar „pe zona rece” e altă discuție. Totodată avem și titlul de  Maestru în Arta Culinară, atribuit bucătarilor cu deosebite merite și experiență.

În ceea ce privește termenul “Chef”, francezii, de la care a plecat totul, sunt mai ierarhizați în bucătarie:

Commis Chef – de regulă un învățăcel, un începător care începe prin a spăla, curăța și tăia legumele necesare  gătitului;

Chef de Partie – „bucătarul de linie” este responsabil de obicei pe o singură secție: de exemplu poate pregăti preparatele din pește sau poate pregăti doar sosurile. Este și job-ul cu cele mai multe subcategorii, dacă urmărim ceva specific: Butcher Chef (boucher), responsabil cu pregătirea cărnii înainte de gătire, Fish Chef (poissonnier), responsabil atât cu pregătirea peștelui cât și a sosurilor ce se alătură peștelui, Fry Chef (friturier) responsabil cu preparatele prăjite, Grill Chef (grillardin) responsabil cu preparatele la grill, Roast Chef (rotisseur) responsabil pentru prepararea fripturilor coapte și a sosurilor, Roundsman (chef de tournant), bucătarul versatil capabil să acopere orice post vacant, Saute Chef (saucier), responsabil cu sosurile, Vegetable Chef (entremetier), responsabil preparatele din legume, supele, sosuri și ouă, Garde Manger – „bucătarul pe zona rece”, responsabil cu salatele, dressing-urile, terrinele etc;

Pastry Chef – sau mai bine zis „Cofetarul-patiser” – el este expertul în prăjituri și de multe ori are mână liberă în ceea ce privește creativitatea;

Sous Chef – mâna dreapta a bucătarului șef, cel care supraveghează toată activitatea  din bucătărie;

Head Chef/Chef de Cuisine – bucătarul șef, cel care dictează buna funcționare a tuturor lucrurilor din bucătărie – este subordonat bucătarului executiv (Executive Chef) dacă locația are așa ceva;

Executive Chef – bucătarul executiv, cel care se ocupă exclusiv de partea birocratică, costuri, organizare, proceduri etc. și este un titlu oferit bucătarilor care se ocupă de mai multe lanțuri de restaurante, restaurante ale hotelurilor etc. Creează meniul împreună cu bucătarul șef (Head Chef).

Acum eu vin și te intreb pe tine: chiar contează cum ți se adresează cineva atâta timp cât faci ceea ce îți place și îi faci pe oameni fericiți? Lumea e plină de titluri, de manageri, până și cineva care fotocopiază documente sau face cafele este Assistant Manager.

Nu mă-nțelege greșit, nu am nicio problemă cu asta, însă prea alergăm după niște titluri care nu înseamnă mare lucru, doar pentru a ne hrăni ego-ul. Pe tunica mea nu scrie Chef. Am 24 de oameni în subordine și nu suport să mă strige cineva Chef. Eu sunt Alex. Și asta  nu m-a  împiedicat să duc la bun sfârșit sute de evenimente și să hrănesc mii de  oameni în toți acești ani.

De ce bucătar și nu altceva?

Trebuie să recunosc că primul meu job l-am avut începând cu vârsta de 14 ani, lucrând part time ca tâmplar – vopsitor. Întotdeauna am ales să fac ceva ce îmi place și culmea, îmi plăcea foarte, foarte mult. Am mers în paralel cu facultatea și masterul, apoi am ajuns să predau pentru scurt timp într-o școală românească, ca ulterior să ajung să predau în cadrul Școlii Britanice. În paralel am avut deschidere, în cadrul programului de masterat coordonat de Prof. Dr. Lidia Vianu, la numeroase programe de internship, în care am avut ocazia să lucrez îndeaproape cu diverși poeți contemporani, publicând în cadrul a diverse programe, atât poezii creație proprii cât și traduse. Însă de departe cele mai interesante experiențe din cadrul internship-urilor au fost subtitrarea a diverse seriale alături de Bogdan Radu Stănescu sau traducerea simultană pentru diverse dezbateri, emisiuni, de departe cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată.

După 5 ani de predat, deși pot să spun că iubeam ce făceam, am decis c-a fost momentul să spun stop și să-mi urmez un vis mai vechi, un vis întărit și de oportunitățile care se iviseră în urma participării la Masterchef. Aveam un curs de gătit pentru copii în cadrul școlii unde predam și asta mi-a întărit dorința de a găti la un nivel profesionist. Nu regret nicio clipă pasul făcut, mai ales că încă mai am ocazia să lucrez cu copii, datorită brand-urilor cu care am proiecte, dar și datorită școlii cu care am păstrat încă colaborarea. Imediat după ce am renunțat la catedră, am absolvit cursul de bucătar, m-am înscris la a doua facultate și anul trecut am absolvit un curs de director de restaurant și hotel.

Care sunt ingredientele „minune” care din punctul tău de vedere dau savoare aproape oricărui preparat?

Când simți că ceva nu „pișcă” n-ai cum să dai greș cu parmezan, bacon, unt, sos de soia, roșii uscate, gusturi puternice, plăcute, uneori afumate, care de  multe ori m-au scos din impas. Ierburile aromatice sunt și ele o soluție: ador busuiocul, rozmarinul, salvia, cimbrul, coriandrul (surprinzător, nu? :))) și tarhonul. 

Gătitul are și el o istorie. E o perioadă anume pe care ți-ar fi plăcut să o trăiești/experimentezi? Și dacă da, why so?

Nu știu dacă neapărat o perioadă anume pentru că sunt destul de modernist în ceea ce  privește rețetele, însă trebuie să recunosc că mi-ar placea să lucrez într-un restaurant faimos, cu stele Michelin, sub îndrumarea lui Michel Roux Jnr, Joan Roca, Ferran Adria, Raymond Blanc.

Pandemia came to town! Ca insider, ce „rețete” crezi că ar trebui să aplice cei care lucrează în industria food & beverage ca să treacă cu bine prin această perioadă?

În primul rând, ar trebui să își creeze/îmbunătățească fluxul pentru delivery, pentru că nu prea am eu încredere ca se vor înghesui oamenii în restaurante prea curând, iar de când cu funcționarea la 40% din capacitate și lipsa facilităților din partea patronilor de centre comerciale și mall-uri, vom asista probabil la cea mai dificilă perioadă pentru Industria Ospitalității în România. Experții financiari estimează un faliment global în Industria Ospitalității între 35-50%. Livrările sunt viitorul. Focusul meu nu e atât de mare pe rețetă cât este pe sistem, pe eficiență, pe profesionalism. Nu contează ce vinzi atâta timp cât este gustos și de calitate! Toți trebuie să se concentreze pe asta și să își îndrepte resursele în această direcție. Nu poți trece peste o perioadă de panică, panicându-te! O poți trece  doar cerebral, matur, cumpătat și luând decizii responsabile pe care să ți le asumi și să le auto-susții. A venit vremea ca tot ceea ce făceați bine, să faceți mult mai bine! 

Dacă ai primi prin curierat o baghetă magică, cum ți-ai reIMAGINA traseul profesional și de ce?

Deși întotdeauna este loc de ascensiune, de mai bine, sunt foarte încântat și împăcat cu cariera mea de bucătar. Aș minți să spun că nu mi-aș dori să lucrez într-un restaurant cu stea Michelin, însă dacă aș avea o baghetă magică, cred c-aș da șansă și hobby-urilor mele, să le transform în ceva mult mai mult. În copilărie am fost foarte talentat la fotbal, lucru pe care nu-l mai pot spune despre mine în momentul de față. Mi-ar fi plăcut să văd  cam care ar fi fost drumul meu, dacă aș fi ales să merg pe acel drum. Același lucru pot să-l spun și cu scrisul. Scrisul a fost dintotdeauna pasiunea mea și simt c-aș fi putut face mult mai mult și în direcția asta. Și nu în ultimul rând, mi-ar fi plăcut extrem de mult să nu fi neglijat cântatul. Însă sper că nu este prea târziu, anul trecut m-am apucat de canto și trebuie să recunosc că în ciuda lipsei timpului, este printre puținele lucruri pe care le fac pentru mine, indiferent de câtă treabă am.

#StaiAcasa – ups & downs?

Din fericire nu am stat acasă, pentru că am lucrat zilnic, ca cei care stăteau acasă să  primească mâncare în condițiile cele mai sigure. A fost o perioadă extrem de dificilă în care toți am fost de 10 ori mai atenți decât de obicei și ne-a motivat extrem de tare faptul că suntem responsabili să hrănim oamenii în aceste vremuri dificile.

Și ca un mare avantaj al acestor zile, din punctul meu de vedere, a fost traficul. Am învățat și eu cum e să traversezi Bucureștiul în 20 min și să conduci exact așa cum este normal în orice țară civilizată.

Cum a fost „marea evadare” din 15 mai?

Sincer, în toată perioada asta am fost la serviciu și înapoi acasă. Pot spune c-am mers prima dată la cumpărături pe 18 Mai. Am încercat pe cât posibil să mă protejez pentru că vedeam o sumedenie de oameni inconștienți sau nepăsători.  Sper să trecem cu bine peste toată perioada asta.

Cum crezi că putem să ne amplificăm gradul de readaptare & reinventare personală ca să menținem the good vibes mai în orice situație?

Cred că putem să facem tot ceea ce ne propunem. Nu, nu este un clișeu, chiar cred asta. Din punct de vedere profesional nu mi-e frică de nimic. Mâine dacă trebuie să învăț altă meserie și să mă reprofilez, aș face-o fără să stau prea mult pe gânduri și m-aș chinui din răsputeri să fiu foarte bun în acea meserie. Fără nicio jenă îți spun, că și dacă printr-o conjunctură voi ajunge să mătur străzile, voi avea grijă ca acele străzi pe care le mătur să fie cele mai curate. Eu tot ce fac, fac cu plăcere. Motto-ul meu este: „Dacă vei munci pe brânci pentru un scop, ai încredere că-l vei atinge. Totul e doar o chestiune de timp!” 

Trăim o perioadă stranie foc. Cu ce învățăminte crezi că o să ieșim din pandemie?

Într-adevăr trăim o perioadă extrem de ciudată. Aș putea spune c-am avut de departe cel mai prost început de an atunci când mi-au murit câțiva membri ai familiei și apropiați, apoi ne-am trezit cu pandemia pe nepusă masă și a trebuit să ne adaptăm. Am învățat că pot trăi și cu mai puțin, că pot fi și mai responsabil și mai atent și mai organizat. Am învățat că trebuie să profiți de fiecare clipă, pentru că azi poți fi și mâine să nu mai fi. Și ca și concluzii, după toată perioada asta, pot spune că nesimțirea unor oameni nu va trece cu dezinfectant, nu există nicio speranță pentru traficul din România și spre surprinderea mea, DA, imobiliarele pot crește cu 100% în pandemie! :))

Author: reimagine