reIMAGINE cu Manuela Balaban

Manuela Balaban este terapeut NLP (Programare Neuro Lingvistică), Coach pentru femei fericite și fondatoarea spațiului Guiding Light, lumina care îți ghidează viața. Așa cum reiese și din denumire, aici oricine dorește, găsește un specialist care să îi lumineze calea spre a-și atinge obiectivul. Experiența i-a demonstrat că femeile, din dorința lor de a mulțumi toată familia, uită de ele însă aici este un paradox. Cum poți oferi de unde nu ai? Femeile reușesc, plătind cu sănătatea lor emoțională. Americanul are o vorbă “happy wife, happy life”, așadar pentru ca familia să fie fericită este necesar să fie mama fericită. Manuela se consideră o femeie fericită alături de fiul și soțul ei. Susține cu profesionalism, încredere și nonjudecată pe oricine își dorește să facă o schimbare în viața sa. Ea spune că: „Indiferent în ce situație te-ai afla, POȚI să trăiești așa cum îți dorești dacă alegi conștient cum vrei să trăiești! Acționează!!!”

Poți deveni cine ești cu adevărat.” Cum așa? 😊

Noi toți ne naștem geniali și extraordinari. Nu avem frici, nu avem limite, nu avem credințe, nu judecăm, nu criticăm, nu comparăm, etc. Apoi suntem influențați de către cei care ne cresc, fie mama, tata, bona, bunica, poate de toți câte puțin. Totodată societatea vrea să ne știe pe toți mai mult sau mai puțin la fel, astfel încât să putem fi ușor controlați. Are sens?

Prin „Poți deveni cine ești cu adevărat” mă refer la a reveni la cine erai tu când ai venit pe lume. Acel suflet ești tu cu adevărat. Mă refer la a înapoia fiecăruia fricile, credințele limitative, condiționările de a exista doar dacă ești într-un fel sau altul, de genul dacă ești perfect, dacă faci pe plac altora, dacă te grăbești etc. Odată făcut acest lucru, poți descoperi cine ești tu de fapt, ce îți place ție, cum vrei tu să te comporți într-o anume împrejurare și nu să o imiți în mod inconștient pe mama de exemplu, ceea ce facem cu toții până ce conștientizăm acest fapt.

Acesta este drumul autocunoașterii despre care nu pot spune nici că este ușor, dar nici greu, însă știu sigur că este drumul către viața pe care ne-o dorim.

Când și cum anume în perioada studenției, ți-ai ales traseul profesional de astăzi?

Prima mea facultate absolvită a fost cea de Drept. Eram un salvator înrăit care dorea să facă dreptate în lume. Viața m-a purtat însă pe alte cărări.

Odată cu venirea pe lume a fiului meu, de fapt, odată cu încolțirea ideii de a avea un copil, prin 2011, m-am simțit responsabilă pentru educația lui și nu doar pentru creșterea lui. Astfel am studiat parenting-ul cât de mult am putut, atât în România, cât și din afară. Ghidul meu principal în această direcție a fost Urania Cremene în a cărei metodă cred cu adevărat deoarece am testat-o atât pe fiul meu cât și pe copiii prietenilor și chiar funcționează. Prin 2015 am constatat că nu mă mai mulțumește parenting-ul deoarece făceam eforturi să mă comport cu fiul meu așa cum îmi doream și răbdare pentru mine sau pentru ceilalți nu îmi mai rămânea. Atunci am început cursuri pentru dezvoltare personală și am descoperit coaching-ul pe care pur și simplu îl ador pentru rapiditatea de a-ți aduce rezultate. Coaching-ul seamănă foarte bine cu terapia cognitiv – comportamentală. Este focusat pe soluții și are legătură cu trecutul doar atât cât să își ia clientul resurse de acolo. Coaching-ul pe mine m-a ajutat enorm să conștientizez ce îmi doresc și ce am de schimbat pentru a-mi îndeplini obiectivul.

Pentru că în coaching nu pot fi abordate toate stările emoționale ale clienților cum ar fi depresiile cronice, unele adicții, sau pentru că acei clienți care au multe întrebări cu „de ce”, m-am orientat și către psihologie, mi-am dorit mult să cunosc psihicul uman în totalitate, motiv pentru care sunt studentă în anul al 2–lea la Psihologie. Aceasta este facultatea sufletului meu, este o trăire cu totul diferită față de ce am trăit la prima facultate. Învăț cu plăcere, examenele promovate sunt doar o consecință pentru că principala mea motivație era să studiez pentru mine. Mă consider binecuvântată că îmi cunosc scopul și misiunea pe acest pământ. Acest lucru, alături de minunata mea familie, mă face un om împlinit.

Cum a început povestea cabinetului Guiding Light?

În 2018 am spus stop tuturor activităților profesionale care nu mă împlineau și am început să fac ce îmi place. Guiding Light este al doilea copil al meu. Este ceea ce avem cu toții nevoie pentru a ieși la lumină. Exact cum se și numește, este spațiul în care oricine găsește un ghid care să îi lumineze calea, însă pașii îi facem singuri și tocmai asta este cheia reușitei. Atunci când altcineva îți spune ce să faci, acel om nu știe ce ți se potrivește. Doar tu îți poți găsi propria rețetă. O poți găsi și singur, însă durează mai mult procesul. Însoțit de un specialist care să știe când să pună întrebarea deșteaptă, conștiința ta se trezește și ulterior nimic nu mai este la fel. Am numeroase feedback-uri care sunt sursa mea de energie. Când văd oamenii cum înfloresc în urma lucrului cu mine, nu pot fi decât recunoscătoare vieții pentru că îmi trăiesc misiunea pe acest pământ.

În general serviciile de consiliere sunt doar on-line sau doar în această perioadă, v-ați adaptat activitatea la contextul impus de pandemie?

Eu lucram în mare parte online și înainte de această izolare, așa că am fost cu un pas înaintea multora fiind obișnuită atât eu cât și clienții mei cu această modalitate. Eu prefer online, știu din experiență că nu există bariera ecranului dacă știi să faci raport cu clientul, iar câștigul de timp este imens având în vedere cât de aglomerat este Bucureștiul și dacă ne putem face viața mai ușoară, de ce să nu o facem. În plus am clienți din afara țării și în online nu avem bariera distanței.

Bineînțeles că lucrez și la cabinet, în zona Kiseleff pentru cine dorește asta.

Cum s-a modificat activitatea cabinetului de când a început nebunia cu pandemia?

Cererile au crescut fără doar și poate. În această perioadă oamenii s-au orientat către tot ce le putea oferi mediul online, din fericire oprindu-se și la webinarii, terapie sau worskhop-uri, în afară de tot ceea ce avea legatură cu acest virus.

Așadar, dacă vorbim despre clienții vechi, aceștia de cele mai multe ori se confruntă cu o accentuare a stărilor deja cunoscute și stiu exact măsurile pe care să le ia sau știu cum să identifice foarte repede problema pe care o trăiesc. Ei bine, nu pot spune același lucru și despre cei noi. Clienții noi nu identifică o dificultate imediat ce ea apare și, lăsând-o să se manifeste, ea se comportă ca un bulgăre care se tot rostogolește și când bulgărele devine atât de greu de suportat, apelează la ajutor specializat.

Fie că vorbim despre clienții vechi sau noi, în această perioadă m-au contactat pentru probleme legate de adicții, de anxietate și de relații.

Ideea e că cei ce fumează dublu în această perioadă față de înainte sau deschid frigiderul mult mai des, nu se confruntă acum pentru prima dată cu această problemă. Ei se străduiau din greu să reducă numărul de țigări sau să aibă o dietă sănătoasă încă dinainte de izolare, iar acum, când toată energia noastră este ocupată cu adaptarea la noul stil de viață, nu mai avem suficientă energie pentru a o canaliza în rezolvarea adicției.

De asemenea, dificultățile în cuplu sunt doar accelerate în această perioadă, ele nu apar acum. În această perioadă toate lipsurile sunt accelerate, tot ce nu mergea, dar era trecut cu vederea acum iese la suprafață. Fie că își făceau programul separat și petreceau puțin timp împreună, tocmai pentru a nu avea când să confrunte realitatea din relație, fie că se ignorau reciproc sau suportau pentru câteva ore comportamentul abuziv al celuilalt, știind că a doua zi va sta liniștit/liniștită la birou, acum este momentul să acceptam situația în care trăim și să decidem conștient dacă aceasta este relația pe care o vrem.

Această perioadă de izolare își va pune amprenta asupra cuplurilor care oricum s-ar fi despărțit, însă poate peste o vreme, nu acum.

Spuneam că anxietatea este prezentă în sesiunile de coaching 1:1, însă nici aceasta nu a aparut acum. Ea s-a născut dintr-o mică îngrijorare care a crescut, s-a transformat într-o mare îngrijorare, într-o teamă ocazională, după care a apărut din ce în ce mai des până a devenit greu de gestionat. Ideea e că, ignorând o stare nu înseamnă că ea va pleca, ba din contră. Ea revine, iar și iar, cu o forță din ce în ce mai mare până este luată în seamă. Acum este momentul să stăm de vorbă cu noi, să înțelegem de unde vin aceste stări și ce putem face pentru a trăi bine cu ele. Ce putem face diferit de a le ignora, ceea ce am făcut până acum fără succes. Să ne ignorăm frica în situația actuală pe care o trăim pentru prima dată, în care nu suntem implicați doar la nivel personal ci întreaga lume, este ca și cum băgăm gunoiul sub preș. Este ca și cum am crede că gândirea pozitivă ne salvează din calea trenului. Este ca un lanț vicios. Când totul va trece și vom crede că ne-am liniștit, se va simți mirosul care din nou ne va situa pe un nivel inferior și va fi din ce în ce mai dificil să identificăm sursa acelei căderi.

Ca si „Coach pentru mame fericite”, care crezi că sunt acele greșeli majore pe care le poate face o mamă în relația cu copiii și cum le poate evita?

Mama draga de ea, în încercarea de a-i mulțumi pe toți cei din familie, mai puțin pe ea, ajunge să trăiască viața altora, uitând de propria viață. Paradoxul este că nu ai cum să oferi de unde nu ai și totuși mamele reușesc însă plătesc cu sănătatea lor emoțională, din păcate.

Revenind la parenting, pe care l-am studiat îndeaproape în principal de la Urania Cremene, al cărei program l-am și aplicat și am văzut rezultate fabuloase atât la fiul meu cât și la clienții cu care am lucrat pe direcția asta. Cel mai des mă confrunt cu situația în care părintele este convins că la copil este problema și dorește „repararea“ lui. Așa că dacă aș vorbi în termeni de „greșeli” atunci greșeala părinților este să caute vinovatul în exterior fără a analiza și cum au contribuit ei la acea situație. Este atât de simplu când îți asumi responsabilitatea asupra faptului că al tău copil este oglinda ta. El îți arată practic ce să schimbi, jumătate de treabă a făcut-o el. Tu, părintele schimbi și comportându-te diferit, copilul te va imita. Ei învață foarte mult prin model. Neuroștiința a evoluat foarte mult în ultimii ani și se știe că neuronii oglindă ne ajută să învățăm prin model. Un părinte liniștit va avea un copil liniștit.

M-aș mai opri asupra părintelui așa zis „modern”, eu aș spune neimplicat, care își lasă copiii să se descurce singuri în orice situație. Aceasta este o povară extrem de mare care apasă greu pe umerii copilului. El se simte ca un pește într-un ocean unde nu știe încotro să o ia. Este ca și când noi am intra într-o parcare și aceasta este goală. Ne învârtim puțin mai mult decât în situația în care sunt doar două-trei locuri libere. Este mult mai ușor și mai sănătos pentru ei să le setăm câteva direcții și să aibă reguli care să îi ghideze în viață. Am studiat, am aplicat și pot afirma că atunci când ai copii mici, grijile sunt mici, când ai copii mari, grijile sunt și mai mici dacă ai fost prezent în viața lui și l-ai crescut într-un mod sănătos. În caz contrar, este adevărat că grijile cresc.

Ca o concluzie, vindecarea părintelui și folosirea limitelor sănătoase sunt esențiale pentru a crește un copil întreg emoțional și implicit relația dintre ei să decurgă într-un mod armonios.

Ce sfaturi ai pentru părinți ca ai lor copii să treacă cu bine prin situația actuală?

La modul general aș spune să aibă grijă de ei, să își acorde timp pentru ei, fie și 10 min, să socializeze chiar dacă socializarea constă în a bea o cafea cu prietenii online, să lucreze și în acest timp copiii să facă treaba lor, de genul să citească, să construiască ceva, etc. în funcție de vârstă și să petreacă timp cu familia. Astfel copiii pot avea un model de cum să facă la rândul lor. Sigur că ei nu știu cum. Aici intervine părintele care preia controlul și face programul copiilor într-o zi, fără a acoperi însă tot timpul. Copiii au nevoie să se și plictisească!

Mergând mai în detaliu aș propune părinților

 • să țină cont de faptul că cei mici au dreptul să știe adevărul despre situația actuală, sigur, adoptând un limbaj potrivit lor.
 • să accepte că așa cum a durat puțin să se obișnuiască cu statul în casă, se poate să dureze și să își reia activitățile și să se aștepte ca cei mici să refuze să facă activități afară
 • să nu ceară copiilor să fie calmi și să nu simtă frică daca ei înșiși sunt înghețați de frică
 • să se conecteze cu cei mici, să redescopere plăcerea de a se juca și să recupereze poate timp de calitate nepetrecut cu ei tocmai din cauza acelui ritm care acum s-a redus.

Ești și Relationship Master Coach. Această alegere profesională îți influențează pozitiv viața personală? 😊 Cunoști practic toate secretele unei relații fericite, nu? 😊

Totul în viața noastră se referă la relații: relația cu mine, relația cu partenerul, relația cu copilul, relația cu părinții, cu frații și surorile, cu socrii, cu colegii, cu banii, etc. Știu, majoritatea se gândesc în primul rând la relația de cuplu însă dacă privim mai atent vom descoperi că suntem ființe sociale, trăim alături de oameni și o relaționare sănătoasă cu cei din jur ne aduce și nouă liniștea interioară.

Înainte să îl întâlnesc pe soțul meu, acum 11 ani, nu știam câte știu acum despre relația de cuplu însă am știut exact ce fel de om vreau alături de mine și totodată am știut ce fel de soție vreau eu să fiu. Așa ne-am atras reciproc și avem o relație extraordinară. Eu nu cred în suflete pereche, jumătăți sau noroc. Fiecare atrage ceea ce este. Se poate acum să supăr pe unii cititori, însă sper cu această ocazie să trezesc nevoia de a testa ceea ce spun.

O relație minunată aveam și cu fiul meu și cam atât. În celelalte arii erau multe goluri începând bineînțeles cu relația cu mine ceea ce îmi aducea o nefericire aparent fără motiv.

Așa că daca vrei să îți spun un secret al relațiilor fericite acela este autocunoașterea. Mulți spun că se cunosc, dar când ajung să lucreze cu ei descoperă câte credințe nesănătoase au, care îi limitează în a trăi așa cum își doresc.

Toate bubele noastre pleacă din copilărie. Ai noștrii părinți ne-au crescut așa cum au știut ei mai bine, însă asta nu înseamnă că noi nu am rămas cu diverse credințe precum: nu sunt suficient de bun, nu merit, celălalt este mai bun, lumea e rea, banii sunt murdari, toți bărbații sunt niște profitori, fii perfect, etc. De asemenea cu toții avem cele cinci răni ale sufletului – de respingere, de nedreptate, de trădare, de abandon și de umilință, însă una sau două predomină de obicei. Aceste răni vin la pachet cu diverse frici și credințe care astăzi nu mai sunt valabile însă ele neconștientizate ne conduc viața. De aceea îndemnul meu este să lucreze fiecare pentru a deveni cine este cu adevărat și nu cine i-au spus ceilalți să fie. Prin Coaching cu NLP acest proces este mult mai rapid.

În perioada aceasta, mai ales când era obligatoriu să #StaiAcasa, unele cupluri fie s-au despărțit, fie și-au întregit relația cu un membru nou, un copil. 😊 Cum îți explici aceste diferențe de reacții în fața aceluiași context?

În primul rând îți împărtășesc faptul că eu cu soțul și fiul nostru nu am simțit această pandemie. Poate doar ne-au lipsit călătoriile, pentru că ne place mult să călătorim și o facem ori de câte ori avem ocazia.

Din analiza relațiilor clienților de coaching și nu numai, am înțeles următorul aspect esențial, după părerea mea, în gestionarea acestei situații de criză:

Relațiile care au mers bine sunt cele care se bazau pe stimuli interni de exemplu:

 • dacă timpul petrecut în cuplu depindea de un spectacol, de prietenii cărora vă alăturați, sau de bunica/bona care acum nu mai vine, atunci soluția pentru ei era să găsească rapid o variantă și să schimbe măcar parțial vechiul obicei. Să găsescă lucruri de făcut împreună cu partenerul/a.
 • daca interacțiunea cu cel mic depindea de o ieșire la mall sau îl pasa la bunica, acum s-au găsit în dificultate pentru că stimulii externi nu mai sunt și au avut două soluții: fie au învățat să se joace și să redescopere bucuria de a fi copil, fie au trăit în stres și nemulțumire, au devenit abuzatori pentru copil și pentru ei înșiși și cuplul s-a destrămat.

Noi, spre exemplu aveam programul nostru, nu ieșeam foarte des, ba chiar preferam în timpul liber să ne uităm la un film bun, suntem buni parteneri de joacă cu fiul nostru așa că am fost privilegiați din punctul ăsta de vedere. Apropo de film, imediat după declararea stării de urgență, soțul meu a comandat proiector și alături de popcorn făceam frecvent cel mai frumos cinema în livingul nostru.

Este adevărat că pentru extroverți a fost o perioadă mult mai greu de gestionat pentru că ei nu erau obișnuiți să faca ceea ce li se permitea să facă în izolare. Orice extremă nu este bună așa că cei ce s-au adaptat situației, au învățat noi comportamente și au găsit frumusețea în lucrurile ce le aveau la îndemână, au avut cel mai mult de câștigat.

Ce înseamnă să fii terapeut NLP?

NLP –ul adică programarea neuro-lingvistică este un instrument extrem de prețios care te ajută să schimbi o convingere la nivel de subconștient încă înainte de a conștientiza schimbarea. Eu integrez NLP –ul în sesiunile de coaching tocmai pentru ca rezultatul clienților mei să fie unul extraordinar. Este ca o meditație ghidată dacă vrei, în care știi de unde pleci și unde vrei să ajungi, din ceea ce a spuns clientul. Este un ajutor extraordinar de a integra în subconștient ceea ce în conștient omul a acceptat deja.

NLP se bazeaza pe faptul că:

 • Oamenii reacționează la experiențele lor nu la realitatea în sine
 • A avea cel puțin o alternativă este mai bine decât a nu avea alternativă
 • Oamenii fac cea mai bună alegere pe care o pot face la momentul dat
 • Oamenii funcționează perfect
 • Toate acțiunile, fie pozitive sau negative, au un scop
 • Orice acțiune are la bază o intenție pozitivă
 • Subconștientul este bine intenționat. El vrea să echilibreze conștientul
 • Sensul comunicării nu rezidă doar în ceea ce dorești tu să transmiți, ci în reacția pe care o primești ca răspuns
 • Avem deja toate resursele care ne sunt necesare sau le putem crea
 • Mintea și corpul crează un sistem. Sunt expresii diferite ale aceleiași persoane
 • Preluăm toata informația prin simțurile noastre
 • Imitarea unei acțiuni reușite duce ea însăși la excelență
 • Dacă vrei să înțelegi, acționează

Acum privind toate aceste prezumții de NLP și alegând una să o aplici în orice situație negativă ai trăi, cum s-ar schimba percepția asupra lucrurilor?

NLP –ul te ajută să ierți, să schimbi convingeri limitative, să îți vindeci traume, fobii, este magic cum îi spun eu.

Cât de receptivi sunt românii la acest tip de terapie?

Foarte bună întrebare! Deși coaching-ul a apărut în România de aproximativ 15 ani, sunt încă multe persoane care nu cunosc sensul cuvântului. Pe de altă parte, psihologia a apărut în țara noastră prin anul 1900 și mulți consideră că la terapeut mergi doar dacă ești „nebun”. Cred totuși că, coaching-ul nu va avea același destin. În America orice om de succes și nu numai are un coach. Practic coach-ul caută înăuntrul tău acele resurse care să te ajute să progresezi indiferent în ce direcție îți dorești, în business, în relații, în starea de bine, etc. Când ești bine cu tine altfel reacționezi la ce vine din exterior. Ăsta este motivul pentru care unii dintre noi rămânem echilibrați în această perioadă, iar altora ne vine să ne smulgem părul din cap. Coach-ul are mecanismele specifice la îndemână ca să dezgroape resurse de mult uitate sau să antreneze altele noi. NLP adica Programare Neuro Lingvistică, vine să întregească acest proces. Un exercițiu NLP te poate ajuta foarte mult la vindecare și ajungi să manifești un comportament dezirabil mult mai devreme decât crezi. Sunt exerciții specifice pentru renunțarea la adicții, la fobii, pentru dezancorarea unor emoții negative, vindecarea traumelor și exemplele pot continua, dar pe scurt despre asta este vorba. Cititorii se vor convinge singuri. Până la sfârșitul lunii iulie ofer o sesiune de coaching de 30 min gratuit oricui se înscrie la mine pe facebook https://www.facebook.com/alegeconstientcumvreisatraiesti,

mail: manuela.balaban@guidinglight.ro sau pe site www.guidinglight.ro

Obiceiuri simpatice dezvoltate în perioada de #StaiAcasa. 😊

Wooow, am această listă încă deschisă. Eu mă bucur că am trecut prin această criza. Ca orice criză, curăță ce nu era bun și face loc noului. Stăpânesc foarte bine management-ul crizei așa că nu mi-a fost greu să mă mobilizez. Dintre beneficiile pe care le-am trăit pe plan personal și profesional amintesc:

 • A fost contextul prielnic să îl învăț pe fiul meu să fie mult mai independent. A învățat o grămada de treburi casnice, a învățat să folosesca tableta datorită școlii online, altfel nu i-am dat-o și nici nu mi-a cerut-o
 • Tot lui i-am insuflat pasiunea pentru citit; stând non stop cu mine la un moment dat mi s-a alăturat în timp ce citeam și i-a plăcut atât de mult când a văzut că 100 pg nu se citesc într-o veșnicie încât a terminat deja seriile Geronimo Stilton și Portalul Magic pe care le recomand cu drag copiilor de 7-9 ani
 • În weekend sunt invitata băieților la masă. Soțul și fiul mei gătesc (sau se ocupă să comande mâncare)
 • Mi-am demonstrat că pot avea succes în orice condiții. Nu numai că am lucrat de acasă în același ritm ca și inainte, ba chiar am avut mai multe sesiuni de coaching. În plus am început proiecte noi ceea ce mi-a adus o satisfacție de nedescris
 • Am robotizat la maximum treburile casnice. Locul zânei care mă ajuta la treburile casnice a fost luat de un roboțel-aspirator, la bucătărie sunt oale minunate care se pot programa și mâncarea este gata în timp ce eu lucrez
 • Am făcut o echipă extraordinară toți trei. Am înțeles că eu și soțul meu suntem căpitanii navei și că de noi depinde adaptarea familiei la noul program. Au fost câteva zile de ușor haos până ce ne-am adaptat la noul ritm, însă per total a fost foarte bine
 • A crescut încrederea în noi ca și echipă și acum știm că orice s-ar întâmpla noi vom face față con brio, avem deja un precedent.

Este foarte important să ai mereu în conștient rețetele de succes aplicate pentru a avea încredere că poți depăși orice obstacol. Oamenilor le este mult mai ușor să vorbească despre eșecurile loc decât despre realizări și bineînțeles că atunci când avem nevoie de resurse, de un model pozitiv nu îl găsim. Schimbarea gândirii este cheia reușitei atât pe plan personal cât și pe plan profesional.

Ce „lecții” crezi că ar fi bine să învățăm din această perioadă?

Criza dărâmă ce nu funcționează pentru a putea construi ce funcționează. Când e bine toată lumea cântă și dansează, când e rău, atunci se vede cine mai cântă și mai dansează. Așadar, să lăsam să plece ceea ce s-a dărâmat și să ne focusăm atenția pe ceea ce avem de construit. Crize vom avea de-a lungul vieții, fie pe plan personal, de sănătate, familiale, etc., fie pe plan profesional, concediere, faliment etc. Dacă învățăm să ne raportăm la ele în acest fel, fiecare criză ne va ajuta să ne ridicam pe un alt nivel.

Pe Manuela o găsești la manuela.balaban@guidinglight.ro

Author: reimagine