Tarot, Arhetipuri și Coaching. O perspectivă.

Ce au în comun Tarot-ul, văzut de mulți ca o tehnică divinatorie dar folosit din ce în ce mai mult în cabinetele de psihoterapie, în dezvoltarea personală sau în resurse umane, Coaching-ul, despre care mulți spun că este arta de a pune întrebările potrivite, proces axat pe aici și acum mai degrabă decât pe trecut sau viitor, și Arhetipurile, așa cum au fost ele definite de C.G. Jung drept “predispoziții active (…) care preformează și ne influențează în mod instinctiv gândirea, simțirea și acțiunea”, motive umane fundamentale care rămân în subconștientul colectiv al tuturor oamenilor?

Aparent orice răspuns poate valida această legătură. Aș fi putut să adaug terapia prin simbol, strategie de branding dar și “roșu”, ”casă” sau poate că astăzi ”este o zi frumoasă”, întrebarea rămâne valabilă și, în mod paradoxal, nu necesită un răspuns. Legătura esențială va fi dată de cunoașterea acestora și de utilizarea acestora în viața personală și/sau profesională a celui/celei care poate își va pune această întrebare.

Cunoașterea în sens etimologic (cognoscere)  înseamnă “a se naște cu”, o invitație de a descoperi ceea ce știm încă dinainte de a învăța. Tarot-ul și cadrul oferit de metoda Referențialului Arhetipurilor Personale reprezintă o modalitate intuitivă de a ne proiecta în arcanele majore, de a ne oglindi și de a descoperi, cu ghidajul practicianului, valențe ale sinelui nostru cel mai profund dar ne oferă și instrumente valoroase pentru Coaching. În general ședințele de coaching sunt centrate pe obiectiv iar proiecția obiectivelor, resurselor pentru atingerea acestuia și a obstacolelor de depășit în arhetipurile prezente în arcanele majore reprezintă, cel puțin pentru mine, o sursă inepuizabilă pentru a hrăni cunoașterea existentă în fiecare dintre noi.

Am învățat sau, mai bine zis, mi-am adus aminte cu ajutorul lui Georges Colleuil, Alain Cardon, Jodorowski, Marie von Franz, pentru a numi câteva dintre călăuzele mele pe acest drum, că toate lucrurile, elementele, ideile, întâmplările, experiențele, oamenii care apar în viața noastră sunt interconectate, sunt parte dintr-un sistem dinamic la care fiecare dintre noi participă activ și din care facem parte mai mult sau mai puțin conștient.

Un coach antrenat îmi va răspunde….”Clar!Deci?”

Deci vă invit la un exercițiu de imaginație.

Suntem obișnuiți să căutăm răspunsuri la întrebările noastre fie la persoane avizate, fie la prieteni, familie, colegi sau superiori ierarhici, pe google sau în cărți dar suntem mai puțin obișnuiți să le căutăm în noi. De aceea, indiferent de întrebare sau obiectiv, astăzi vă invit să adresați întrebarea Hermit-ului din Tarotul de Marsilia, Arhetipul Înțeleptului, acest căutător și explorator al profunzimilor sufletului omenesc.

Poate că la întrebarea voastră vă va invita să petreceți un timp în solitudine, să reflectați de unde vine această întrebare, care este contextul, sursa sau originea obiectivului pe care vi l-ați propus.

Pelerinul tarotului poartă în felinarul din mâna sa soarele, un soare interior pe care îl împărtășește cu cei care au nevoie de ghidajul său. Este posibil ca dincolo de întrebarea sau obiectivul propus să căutați o validare a ceea ce știți deja? Există o temere de izolare în contextul vostru profesional sau personal pe care o asociați cu întrebarea sau obiectivul propus?

Dacă astăzi ați avea o baghetă magică și ați deveni Merlin, sfătuitorul regelui Arthur, celebrul vrăjitor înțelept sau contemporanul Merlin din serialul ce rulează pe Netflix, care ar fi răspunsul pe care vi l-ați da la întrebarea voastră sau primul sfat pentru atingerea obiectivului propus?

Marele Arcan al Cuplului, Hermit-ul ne invită, înainte de a face cuplu cu altcineva, să facem cuplu cu noi înșine. În contextul întrebării sau obiectivului există poate un cuplu ideal? Și dacă da, și dacă puteți să vi-l imaginați, ce este necesar să faceți astăzi pentru a vă apropia, încet dar sigur, de această imagine ideală?

Și pentru că Hermit-ul iubește natura vă invit să faceți o plimbare, să admirați frumusețea dintr-un fir de iarbă, să ascultați simfonia vieții și să vă gândiți că poate aveați deja răspunsul la întrebarea de la începutul acestui exercițiu.

de Monica Măgureanu

Author: reimagine