Joc, Șansă, Sincronicitate

Este Jocul o formă de fericire? Dacă este să îl ascultăm pe Aristotel nu în mod necesar, însă ființa umană nu poate trăi în suferință permanent și atunci măcar să se distreze puțin…

Și se distrează încă din cele mai vechi timpuri.

Acum câteva zile am dat peste o poveste din Egiptul străvechi. Se spune că un rege și o regină, frate și soră, guvernau asupra timpului și spațiului. El se numea Geb și guverna Pământul, ea se numea Nut și guverna cerul. Iubirea dintre ei era atât de mare încât acest lucru l-a supărat foarte tare pe Ra, marele Zeu al Soarelui și, ca urmare, i-a interzis lui Nut să strălucească într-o anumită lună, într-un anumit an. Dar Nut avea și un iubit secret, Toth, un scriitor desăvârșit, păstrător al cunoașterii străvechi dar și un maestro al jocurilor. Pentru a ridica blestemul lui Ra, Toth îi propune lui Nut să joace un joc de masa pe care, bineînțeles, el îl va câștiga. Luna, pentru că pierduse, trebuia să îi dea a -VII-a parte din fiecare noapte în care avea voie să strălucească. Cu aceste părți se spune că Toth a dat naștere la 5 zile suplimentare celor 360 existente. Și cum aceste zile nu făceau parte din lunile anului, Nut a putut astfel să dea naștere celor 5 copii –  Osiris, Haroeris, Seth, Isis și Neftitis.

Oamenii au jucat jocuri încă din antichitate: Mehen (unul dintre cele mai vechi jocuri care arăta ca un șarpe răsucit în jurul propriei cozi), Senet (cu zaruri și pioni), Tabas (un fel de zaruri din oase de animale) etc. Deși interzise secole de-a rândul, jocurile de hazard (din spaniolă – azar = zaruri) au fascinat și încă fascinează oamenii din toată lumea fie ca modalități de distracție, de divinație sau de a evada dintr-o realitate plină de suferință. Fie, pentru unii, pentru oportunitatea unui câștig.

Dupa Marie von Franz, una dintre cele mai apreciate colaboratoare ale lui Jung, sunt multe de spus despre jocuri, pariuri, șanse și sincronicitate.

Sincronicitatea este centrată pe ideea de timp. Adevărata întrebare nu este De ce s-a întâmplat acest lucru? ci mai degrabă Ce este mai probabil să se întâmple în mod semnificativ în același timp?. Coaching-ul sistemic și anumite terapii folosesc acest cadru de lucru și ar avea multe de spus pe această temă. Conform lui von Franz, tiparul mental cauză-efect scindează evenimentele fizice sau psihice. Cu acest model avem tendința să urmărim doar efectele întâmplărilor fizice dar există, oare, cauze psihologice pentru evenimentele fizice? Și vice-versa?

Baza pentru sistemul mental al sincronicității este formată din numeral naturale care, de altfel, reprezintă și baza pentru divinație. Cap sau Pajură, ce ziceți? I Ching este un oracol dintre cele mai primitive, oracol pe care King Wen și Chou Duke l-au transformat într-un adevărat sistem filozofic. Chinezii nu gîndesc niciodată în termeni de cantitate ci folosesc mai degrabă etichete calitative. Conform credinței acestora Universul are un ritm de bază și toate relațiile dintre lucruri, interioare sau exterioare, reflectă acest tipar numeric. Pentru ei totul este un flux de energie.

492
357
816

Lo Shu (Ritm de bază)

  7  
  2  
83549
  1  
  6  

Ho-Tou (ritmul Eternității).

După Jung, cea mai primitivă formă a spiritului este numărul. Și după credințele primitive doar Zeii pot număra. Tribul Yoruba obișnuiește să spună, atunci când cineva moare, că Numărul lui a crescut , ceea ce înseamnă că a murit în armonie.

Probabilitățile reprezintă baza jocurilor și pariurilor care, la rândul lor, sunt conectate cu șansa, sincronicitatea și arhetipurile.

Să închidem această excursie în timp cu o privire rapidă asupra Arhetipului Jucătorului.

Superstițios? Îți plac jocurile de cărți, zarurile, ghicitorile? Riști chiar și atunci cînd șansele nu par să fie în favoarea ta doar pentru că un mare câștig probabil îți face cu ochiul? Te crezi atins de noroc de fiecare data când joci ceva? Atunci bine ai venit Jucătorule!

Superputerile Jucătorului

  • Optimist (uneori peste măsură)
  • Inteligent, abil, șiret
  • Gîndire logică
  • Maestrul strategiilor
  • Energie peste măsură

Deci? Voi cum jucați?

de Monica Măgureanu

Author: reimagine