După ce am avut plăcerea de a participa la evenimentul de lansare a Metodei Contururi Psihologice, unde Compassionate Inquiry® a întâlnit cardurile proiective create de Dr. Alexandrina Carmen Ene și Psih. Anca Nicoiu Șuteu, după ce am explorat alături de persoanele interesate în sesiunile individuale, vă invit la introspecție cu compasiune…
Ce este Compassionate Inquiry®?
Compassionate Inquiry® este o abordare a creșterii personale și a vindecării dezvoltată de Dr. Gabor Maté și Sat Dharam Kaur. Așa cum spune Gabor esența Compassionate Inquiry este aceea de a ne oferi cadrul să ieșim din poveștile pe care ni le spunem oferind astfel spațiu sinelui nostru authentic să se exprime. După cum spunea Katie Byron suntem poveștile pe care ni le spunem despre noi, despre lume, despre relatii. Tocmai de aceea abordarea Compassionate Inquiry® subliniază importanța compasiunii și a curiozității în înțelegerea și vindecarea durerii și provocărilor noastre emoționale.
În centrul Compassionate Inquiry® se află convingerea că problemele și luptele noastre nu se datorează deficiențelor sau slăbiciunilor personale, ci mai degrabă sunt rezultatul unor nevoi emoționale nesatisfăcute și traume neprocesate. Prin Compassionate Inquiry®, învățăm să ne abordăm durerea cu curiozitate și compasiune, mai degrabă decât cu judecată sau evitare.
Procesul Compassionate Inquiry®
Procesul Compassionate Inquiry® implică explorarea cauzelor fundamentale ale durerii noastre, care pot fi ascunse sub straturi de rușine și autocritică. Explorându-ne emoțiile cu deschidere și fără judecată, putem descoperi modele de comportament și gândire care nu ne mai sunt de folos și putem lucra pentru a cultiva o mai mare conștientizare de sine și autocompasiune.
Compassionate Inquiry® oferă o abordare blândă și lipsită de judecată în explorarea lumii noastre interioare. Ne încurajează să investigăm gândurile, emoțiile și senzațiile noastre cu curiozitate și blândețe. Putem astfel transforma mecanismele de apărare pe care le-am construit pentru a ne proteja de disconfort sau durere, onorând darurile pe care acestea ni le-au adus. Prin acest proces, obținem o înțelegere mai profundă a puterii noastre din spatele protecțiilor – forța și rezistența pe care le posedăm și care ne permit să navigăm în situații care ne pot provoca. Compassionate Inquiry ne permite să îmbrățișăm toate aspectele noastre, inclusiv umbrele și vulnerabilitățile pe care le-am evitat, conducând în cele din urmă la o imagine autentică și integrată a sinelui.
5 Nivele ale Compasiunii
Cele 5 nivele ale compasiunii ne ofera cadrul în care cardurile proiective ne pot folosi drept panouri indicatoare pe tarâmul nostru interior.
Etimologic, cuvântul compasiune derivă din latinescul compati. Pati înseamnă a suferi iar com înseamnă cu. Compasiune înseamnă deci a suferi cu…nu pentru, ci cu…
La un prim nivel ne întâlnim cu ceea ce Gabor numește Compasiunea Obișnuită, cea de care suntem aproape toți capabili. Dacă cineva suferă ne simțim în afara zonei noastre de confort, ne dorim să înceteze durerea lor, empatizăm și simțim nevoia de a face ceva în această privință.
Urmează Compasiunea Înțelegerii. Am trecut de nivelul în care nu ne simțeam confortabil, nu o mai facem însă suntem curioși să înțelegem de ce. De ce suferă persoana de lângă noi, ce sens dă ea durerii pe care o trăiește.
Apoi la nivelul Compasiunii de Recunoaștere conștientizăm că nu este nimic din ceea ce se întâmplă în cealaltă persoană care să nu se întâmple și în noi înșine. Nu există judecăți, interpretări, nu există nimic adevărat în celălalt care să nu fie adevărat și în noi înșine.
Compasiunea Adevărului ne vorbește despre faptul că nu putem ajuta cu adevărat sau salva pe nimeni de la suferință. Nu putem lua suferința altcuiva, nu îi putem proteja, însă îi putem ajuta să experimenteze suferința.
Compasiunea Posibilităților ne vorbește despre a vedea în ceilalți posibilitățile pe care ei poate încă nu le văd.
Conturul meu de femeie si Compassionate Inquiry®
O sesiune Compassionate Inquiry® începe de obicei cu întrebarea sau intenția clientului. Ce caută acesta sau aceasta să înțeleagă, să rezolve, să obțină? De cele mai multe ori lipsește la început claritatea legată de nevoia care stă la baza acestei intenții și aici cardurile acționează ca un dicționar vizual, permițând indivizilor să-și articuleze și să-și exploreze intențiile în limbaj propriu.
De exemplu aud des – Vreau să fiu mai feminină? Vreau să îmi accept feminitatea. Este clar pentru voi ce îmi doresc? ….
Nevoia
Selectați un card care reprezintă o nevoie emoțională profundă care ar rezulta din intenția a fi mai feminină. Ce senzații și emoții trezește această carte? Cum rezonează cu înțelegerea voastra despre energia feminină?
Expresia senzorială
Alegeți un card care surprinde o experiență senzorială pe care o asociați cu feminitatea. Puteți descrie texturile, culorile sau aromele reprezentate? Cum se aliniază aceste elemente senzoriale cu viziunea voastră de a îmbrățișa feminitatea?
Imagini vizuale
Explorează o carte vizuală care simbolizează puterea feminină pentru tine. Ce imagini sau simboluri ies în evidență și cum rezonează ele cu percepția ta asupra energiei feminine? Cum ar putea aceste elemente vizuale să contribuie la intenția ta?
Reflectarea asupra mecanismelor de adaptare
Identificați carduri care simbolizează mecanismele de adaptare aliniate cu intenția dvs. de a îmbrățișa feminitatea. Ce stă în calea de a deveni mai feminine? Ce acțiuni sau practici vin în minte? Cum susțin aceste mecanisme de adaptare o energie mai feminină în viața ta?
Reflecția copilăriei
Imaginați-vă un card care reprezintă înțelegerea feminității din copilărie. Ce amintiri sau imagini vin în minte? Cum ar putea reconectarea cu această percepție din copilărie să vă informeze intenția actuală?
Numirea esenței tale feminine
Alegeți un card care să încapsuleze esența feminității dorite. Ce cuvânt sau expresie îți vine în minte când te uiți la acest card? Cum reflectă acest nume calitățile pe care dorești să le întruchipezi?
Integrarea în viața de zi cu zi
Selectați carduri care reprezintă activități sau comportamente aliniate cu intenția dvs. Cum poți integra aceste aspecte în viața ta de zi cu zi? Ce pași mici și acționați puteți face pentru a cultiva o energie mai feminină?
Afirmarea forței feminine
Identificați cărți care întruchipează puterea și rezistența într-un context feminin. Cum provoacă aceste cărți noțiunile tradiționale de forță? Cum poți îmbrățișa și exprima aceste calități în călătoria ta către o energie mai feminină?
Integrarea cardurilor proiective în procesul Compassionate Inquiry®
Integrarea cardurilor proiective devine și mai pronunțată pe măsură ce ghidăm clienții în experiențele lor corporale. Cărțile oferă un limbaj pentru emoții și senzații care ar putea fi uneori dificil de exprimat în cuvinte. „Dacă ar putea vorbi, ce ar spune?” devine o poartă spre înțelegerea nuanțelor lumii lor interne.
Pe măsură ce ne aventurăm spre originea acestor emoții, cardurile devin chei pentru a elibera amintiri și experiențe. „Este prima dată când experimentezi asta?” determină o călătorie în timp, dezvăluind cele mai timpurii origini ale sentimentelor lor. Setul servește nu numai ca un instrument de comunicare, ci și ca o punte pentru a conecta emoțiile prezente cu rănile din trecut.
În plus, cardurile facilitează identificarea credințelor subiacente și a mecanismelor de apărare. Ele servesc ca oglinzi, reflectând narațiunile pe care clienții le-au construit despre ei înșiși. Oferind posibilitatea descoperiri și altor posibile credințe în afara acestor convingeri, clientul își deschide calea pentru autocompasiune și recunoaștere a nevoilor precum și normalitatea existenței acestora din urmă.
În esență, acest set de cărți proiective nu numai că ajută la articularea senzațiilor și emoțiilor corporale, ci ajută și la numirea nevoilor. Devin astfel un limbaj personalizat pentru autoexplorare, o foaie de parcurs vizuală și senzorială care ghidează clienții prin peisajele complicate ale propriilor experiențe
Să fie cu inspirație,