Povestea Mantrelor

Te-ai întrebat vreodată care este povestea mantrelor? Ce este o mantră?

O alăturare magică de silabe care te inițiează pe un drum spiritual personal, o reverberație de sunete antice care rezonează diferit în fiecare, o incantație, o afirmație. Pentru fiecare dintre noi acest cuvânt – mantră – poate însemna altceva.

Această formulare sacră se spune că provine din sanscrită unde „man” înseamnă „a gândi”, adică minte, iar „tra” este „vehicul, unealtă”. Altfel spus, mantra este un instrument al minții. În chineză, a fost tradus cu „zhenyan”, adică „cuvinte adevărate”.

Ce este o mantră?

Se consideră că o mantră este formulată în limbi despre care se crede că au puteri religioase, magice sau spirituale. Așa este și sanscrita, asimilată drept limba sacră a Hinduismului sau pali, o limbă liturgică, întâlnită de asemenea în India.

S-a observat că anumite mantre pot avea o structură sintactică și un sens literal, și cele cărora nu li s-a găsit un astfel de sens sunt de asemenea percepute ca fiind înălțătoare din punct de vedere muzical și cu o puternică semnificație spirituală.

Se spune că cele mai vechi mantre au fost compuse în sanscrita vedică, iar prima ar fi fost cuvântul Om, Aum. Se crede că ar fi fost primul sunet care a apărut pe pământ. Un argument în acest sens ar fi că rostirea corectă a acestei mantre produce o vibrație de 432 Herți, considerată frecvența Universului, ce se regăsește în toată natura.

Considerate vibrații sonore cu o forță incredibilă, mantrele cuprind diverse forme de rostire sacră (silabă, verset scriptural sau formulă sacră), care pot fi repetate în tăcere sau recitate în diferite scopuri. Printre acestea se numără beneficii cum ar fi o mai bună concentrare, dezvoltarea spirituală și facilitarea interacțiunii cu anumite zeități. Se spune că o mantră, atunci când este recitată și sensul îi este înțeles corect, și de asemenea este rostită cu intonația corespunzătoare, poate revitaliza mintea cu putere mistică și poate ajuta să o elibereze de la iluzie la iluminare. Mantrele au fost, de asemenea, folosite în ceremoniile religioase pentru a acumula bogăție, a evita pericolul sau chiar pentru a elimina dușmanii.

De ce să folosim mantrele?

Se poate spune că folosirea unei mantre oferă în cele din urmă o stare de bine, de relaxare deplină dar și de conștientizare prin liniștirea minții și a sufletului, de armonie. Beneficiile diferă și învăluie pe fiecare altfel pentru că se consideră că o mantră este „un sunet, silabă, cuvânt sau grup de cuvinte care este considerat capabil să „creeze transformare”.

Hai să cunoaștem împreună o parte dintre cele mai cunoscute mantre și poate una dintre acestea va deveni mantra ta.

Povestea Mantrelor – Om Mani Padme Hum

Pronunția acestei mantre este: OHM-MAH-NEE-PAHD-MAY-HUM. Tibetanii o pronunță de obicei Om mani peme hung.

Este compusă din patru cuvinte, cărora tibetanii le acordă o mare importanță, regăsindu-se pe multe dintre steagurile colorate tibetane de rugăciune, sculptate în piatră, sau scrise pe hârtiile care se introduc în statuile sfinte sau în ceea ce aceștia numesc roți de rugăciune (mani). Și chiar dacă nu toți îi înțeleg semnificația, această mantră este recitată de către aproape toți ca parte a practicii lor zilnice de rugăciune.

Fiecare părinte tibetan își învață copilul această mantră și cu toții o folosesc foarte frecvent în viața de zi cu zi și mai ales dacă fac o plimbare de rugăciune (kora) sau merg la templu sau se roagă folosind un rozariu (mala).

S-ar traduce ca „Laudă bijuteriei din Lotus” și chiar dacă nu pare să aibă un sens literal anume, are unul spiritual puternic și pur. Motiv pentru care este considerată a se afla în centrul multor tradiții budiste. După cum a spus Dalai Lama, semnificația sa este „mare și vastă”, deoarece toate învățăturile lui Buddha sunt cuprinse în această singură frază. Se mai spune că această mantră „îți transformă corpul, vorbirea și mintea impură în corpul, vorbirea și mintea pură a unui Buddha.”

Se crede că fiecare dintre învățăturile lui Buddha se află în această mantră puternică. Se repetă iar și iar pentru a invoca calitățile iubitoare și necondiționate ale compasiunii.

Indiferent dacă este spusă cu voce tare sau în tăcere, aceasta este o mantră care se crede că este practicată de cei care caută să se conecteze cu latura sa iubitoare și plină de compasiune, care se află în fiecare dintre noi.

Dar ce înseamnă fiecare silabă în parte?

Precum sensul întregii mantre, și aceste silabe au fost interpretate în multe feluri.

Se spune că fiecare silabă reprezintă unul dintre cele șase obiective ale existenței budiste și ajută la vindecarea sau purificarea și scoaterea în evidență a calităților pozitive asociate cu acel scop.

Om = vibrația sau sunetul universului; reprezintă energia divină și generozitate și purifică ego-ul

Ma = reprezintă etica și purifică gelozia

Ni = reprezintă răbdarea și purifică dorința sau dorința

Pad = reprezintă diligența și purifică ignoranța și judecata

Me = reprezintă concentrarea și purifică atașamentul

Hum = unitatea tuturor; reprezintă înțelepciunea și purifică ura

Devine limpede că această mantră aduce multe beneficii în viața celui care o folosește, dar fiecare știe mai bine ce accesează aceste 4 cuvinte în trupul și mintea sa. Unii le-au împărțit astfel:

  • Limpezește mintea și îți permite să te detașezi de ego
  • Ajută la eliberarea karmelor care ar putea să te rețină
  • Ți se transmite un mesaj despre tipul de viață pe care dorești să îl manifești
  • Golește corpul de tot, dar de o conștientizare a interiorului

Încearc-o și lasă-te ghidat de propriile emoții și trăiri sau alege un inel sau o brățară pentru a o purta cu tine.

Povestea Mantrelor – Om Namah Shivaya

Este considerată a fi cea mai importantă mantră în Șivaism și se spune că există de sute de ani. Interpretată în feluri diferite, această mantră poate fi tradusă ca „O, salutări Domnului Shiva!” sau „adorarea Domnului Shiva” și astfel înțelesul devine „Îl onorez pe Shiva cu numele său”, și doar „Îi chem numele cu respect”.

Este o mantră cântată în rugăciunile pentru Shiva de către devoți și yoghini în meditație, fiind legată de calitățile iubirii divine, harului, adevărului și fericirii.

Shiva este, să spunem, o zeitate controversată. În Hinduism face parte din trinitatea divină Trimurti și este zeul distrugerii, în timp ce Brahma este creatorul, iar Vishnu păstrătorul și conservatorul. Chiar dacă i se atribuie această putere a distrugerii, Shiva este văzut ca o forță pozitivă a Universului, deoarece distrugerea este, în hinduism, urmarea firească a Creației.

Se povestește că această mantră este folosită atunci când se dorește eliminarea tuturor bolilor fizice și mentale. Mulți profesori hinduși cred că folosirea mantrei „Om Namah Shivaya” este nectar pentru sănătatea corpului și a sufletului, (re)construind energia în sistemul tău și, de asemenea, curățând mediul din jurul tău.

Ce înseamna silabele folosite în această mantră?

Na Ma Shi Va Ya – aceste cinci silabe se presupune că indică cele cinci elemente (cunoscute sub numele de Pancha Bhoota în sanscrită) – Pământ, Apă, Foc, Aer și Eter. Cele cinci elemente sunt elementele de bază ale tuturor lucrurilor în Creație, inclusiv corpul uman, iar Shiva este stăpânul acestor cinci elemente. În timp ce „Om” este sunetul universului și înseamnă pace și iubire. Așadar, cântarea „Om Namah Shivaya” este făcută pentru a armoniza cele cinci elemente din mediu. Când există pace, iubire și armonie în toate cele cinci elemente, atunci există fericire și bucurie nu doar în tine, ci și în jurul tău.

Înțelesul său total este că conștiința universală este una.

Încearc-o și lasă-te ghidat de propriile emoții și trăiri sau alege un inel sau o brățară pentru a o purta cu tine.

inel mantra

Un articol de Raluca Stana

Abonare Newsletter

Fii la curent cu cele mai noi articole de răsfoit