22 de Arcane majore, 22 de întrebari de autocunoaștere din Tarot – o călătorie personală pentru cei care ați ales acest drum.

După părerea lui Hajo Banzhaf, cuvântul TAROT apare undeva spre finalul secolului XVI iar explicațiile acestuia sunt numeroase și diverse. De la sintagma “drumul regesc” (din Egipt Tar=drum și Ro=rege) până la legile sfinte (din ebraicul Thora), tarotul fascinează prin misterul care îl înconjoară.

Dacă adăugăm pe lista de posibile coduri si latinescul orat (vestește) și faptul că Hathor este zeița egipteană a inițierii atunci ne aflăm în fața unui anunț. ROTA TARO ORAT TORA ATOR, Roata Tarotului vestește legea inițierii (P. F. Case), ne oferă opțiunea de a pleca într-o călătorie de descoperire de sine.

Tarotul nu servește pentru a ghici viitorul, ci pentru a îl construi.” (Georges Colleuil)

Întrebarea Nebunului

Nebunul, arcanul fără număr, a făcut din drum și călătorie scopul său. Cel care descoperă noi teritorii, cel care îndrăznește să pășească pe cărări neumblate, exploratorul ne amintește de curiozitatea din fiecare dintre noi.

Îl găsim în imaginea celui care încalcă regulile, rebelul tarotului. Cel care în cuvintele Emmei Goldman ar spune “Dacă nu pot dansa nu vreau să fiu parte din revoluția voastră” este imaginea spontaneității și a umorului.

Arcana Majoră Nebunul, Tarotul de Marsilia

Bufonul, singurul capabil de a îi spune Regelui adevărul, Nastratin Hogea sau Păcală v-ar întreba:

👉 Cât de mult contează ce spun ceilalți despre tine?

Întrebarea Magicianului

Magicianul, trickster-ul, Peter Pan, copilul are în fața lui întregul potențial nemanifestat. Maestrul iluziilor și inițiatul, Magicianul are intrebari de autocunoastere cu privire la angajamentul de a folosi acest potential. Reprezintă inocența noastră, copilul interior și energia de viață.

Arcana Majoră Magicianul, Tarotul de Marsilia

Artistul, scamatorul, Hermes, mesagerul, cel care învață prin joc și amuzament v-ar întreba:

👉 Tu unde îți investești potențialul?

Întrebarea Papesei

Moașa, terapeuta, femeia înțeleaptă, Isis, mama cerească, Papesa ne vorbește despre răbdare, înțelegere profundă și cunoaștere. Ne readuce aminte că purtăm în noi toate răspunsurile și ne invită să ne scriem propria carte.

Arcana Majoră Papesa, Tarotul de Marsilia

Arcana majoră a secretelor v-ar întreba:

👉 Tu ce secret cauți?

Întrebarea Împărătesei

Mama autoritară, marea organizatoare a tarotului, Împărăteasa este manifestare yang și putere feminină. Ea spune ceea ce gândește, face ce simte și spune ce face. Ne învață discernământul și ne conduce din și cu iubire.

Simone de Beauvoir ne reamintește că o femeie face un copil mai întâi cu capul și abia apoi cu pântecul. Împărăteasa, stăpâna formei ne cere luciditate și vigilență.

Arcana Majoră Împărăteasa, Tarotul de Marsilia

Marea arcană a exprimării v-ar întreba:

👉 Ce ai de spus?

Întrebarea Împăratului

Arcanul structurii, teritoriului, rațiunii, certitudinii Împăratul este autoritatea pe care ne sprijinim, este cel care ne învață dragostea pentru materie.

Arcana Majoră Împăratul, Tarotul de Marsilia

Simbolizând paternitatea dar și interdicția arcanul IV v-ar întreba:

👉 Care sunt limitele tale?

Pentru că „Nu-i nimeni vinovat de neîmplinirile noastre. Limitele interioare sunt mai dureroase decât orice limită exterioară.” (Constantin Noica)

Întrebarea Papei

Marele orator al tarotului, Papa este omul cuvântului, profesorul și pedagogul care ne învață cuvântul blând. Marele arcan al alianței ne invită să echilibrăm în noi forțele contrarii și ne reamintește că pentru a ne căsători cu celălalt trebuie mai întâi să ne căsătorim cu noi înșine.

Papa unește, armonizeaza, sfatuiește dar uneori poate deveni dogmatic și rigid.

Arcana Majoră Papa, Tarotul de Marsilia

Dacă ați cere sfatul lui poate că v-ar întreba:

👉 Recunoașterea cui o cauți?

Întrebarea Îndrăgostitului

Iată-ne față în față cu arcanul văzut de mulți în asocierea cu alegerea sau cu decizia. Dar dacă adevărata alegere este să nu alegi? Arcanul iubirii dar și al familiei ne readuce aminte că pentru a ne forma familia noastră trebuie în mod simbolic să o părăsim pe cea în care am venit pe lume.

“Iubirea nu cere nimic, ea oferă. Iubirea suferă, ei nu-i pare niciodată rău de nimic şi nu se răzbună.” (Mahatma Gandhi)

Găsim în Îndrăgostit adapatabilitatea, senzualitatea și afectivul dar și ideea de a ne pune în serviciu celor din jur. Georges Colleuil ne reamintește că a fi îndrăgostit este despre a deveni obiectul dorinței celuilalt. A iubi este însă despre iubirea necondiționată și despre libertate.

Arcana Majoră Îndrăgostitul, Tarotul de Marsilia

Dacă v-ați afla la răscrucea de drumuri a Îndrăgostitului poate veți reflecta la întrebarea:

👉 Ce drum ar alege inima ta?

Întrebarea Caleștii

Iată marele arcan care evocă noțiunea de cale, marele arcan al victoriei și al autorizării. Reuțita social dar și necesitatea echilibrării pulsiunilor contrare, iată cîteva dintre valențele Caleștii.

Rațiunea și simțirea, pasiunile dar și nevoia de validare își găsesc reprezentarea în acest arcan.

“Va fi, aşadar, elocvent cel care va vorbi în For şi în procesele publice, astfel încât să convingă, sa încânte şi să impresioneze, căci a convinge este o necesitate, a încânta este o desfătare, a impresiona este o victorie.” (Cicero)

Arcana Majoră Caleașca, Tarotul de Marsilia

Față în față cu Caleașca pregătiți-vă să îi răspundeți la întrebare:

👉 Pe cine vrei să impresionezi?

Întrebarea Justiției

Justiția nu spune ce vrea ci mai degrabă ce nu vrea. Elimina și tranșează legăturile nedorite și orice fel de constrîngeri. Marele arcan al transformării, Justiția, are cuvântul drept și ne pune față în față cu noi înșine.

Spada ne duce cu gândul la conștientizarea necesară înainte de orice transformare.

Arcana Majoră Justiția, Tarotul de Marsilia

Față în față cu tine însăți întreabă-te:

👉 Ceea ce este just pentru mine este just și pentru ceilalți?

Întrebarea Heremitului

Merlin, pelerinul tarotului, înțeleptul, Heremitul este iubitorul de natură, înțeleptul, cel care a îmbrăcat mantia spiritualității. Heremitul simbolizează cunoașterea și este depozitarul ei.

“Când cunoaştem natura tuturor lucrurilor, suntem liberaţi de superstiţie şi de frica morţii, nu ne tulbură neştiinţa, din care provin adesea spaime grozave; în sfârşit vom fi şi mai morali, când vom cunoaşte ce cere natura.” (Cicero)

Un ghid al celor care vor să îl urmeze pelerinul nostru nu se grăbește, merge încet dar sigur.

Arcana Majoră Heremitul, Tarotul de Marsilia

Marele arcan al cuplului, Heremitul ne aduce aminte că într-o relație fiecare se sprijină pe sine însăși, ca trebuie mai întâi să facem cuplu cu noi înainte de a fi cu altcineva. Dacă l-ai întâlni posibil să te întrebe:

👉 Tu pe cine te sprijini?

Întrebarea Roții Norocului

Roata Norocului, arcanul eliberării din schemele familiale repetitive ne propune să luăm manivela, să lăsăm deoparte bagajele care nu ne aparțin. Schimbarea și inovarea sunt cuvintele cheie ale Roții Norocului.

Marele arcan al evoluției ne subliniază că modul în care ne comportăm este funcție de credințele noastre. Evoluția nu presupune eliminarea credințelor ci transformarea lor.

Arcana Majoră Roata Norocului, Tarotul de Marsilia

Iata întrebarea ei pentru tine:

👉 Ce se repetă în viața ta? Ce poți învăța de acolo?

Întrebarea Forței

Forța, marele arcan al centrării în sine ne vorbește despre puterea interioară mai degrabă decât cea exterioară. Energia vitală și prezența, iată marile ei calități.

Autonomia este cuvântul cheie în întâlnirea acestui arcan iar prietenia vibrația ei cea mai înaltă. Când suntem în forță suntem conectați la sursă, suntem aliniați, centrați și rezistăm.

Arcana Majoră Forța, Tarotul de Marsilia

O întrebare pentru tine:

👉 Tu de unde îți iei energia?

Întrebarea Spânzuratului

Spânzuratul aduce cu sine noțiunea de detașare, de let it go, dar și de abandon și sacrificiu. Un sacrificiu înțeles precum un act sacru, o renunțare pentru cunoaștere și evoluție. Marele arcan al încrederii în viață, în tot ceea ce ne înconjoară, Spânzuratul ne readuce aminte ca frica de a fi abandonați generează frica de a ne abandona.

“Trebuie să ne abandonăm înţelepciunii adevăratei noastre Fiinţe şi faptului că suntem Adevărul.” (Harivansh Lal Poonja)

Suntem în punctul în care invitația este nu să renunțăm la valorile de până acum ci să le inversăm, să privim poate și din altă perspectivă.

Arcana Majoră Spânzuratul, Tarotul de Marsilia

👉 Tu ai încredere în tine?

Întrebarea Nenumitei

Arcanul fără Nume, marele arcan al Identității simbolizează esența noastră, fără roluri, fără măști. Pasărea Phoenix, ceea care renaște din propria-i cenușă, Nenumita ne readuce aminte că pentru a renaște trebuie să murim.

“Daca vei muri înainte de a muri, nu vei muri atunci când mori!”, Monahul Moise Aghioritul

Arcana Majoră Nenumita, Tarotul de Marsilia

Arcanul autenticității te-ar întreba:

👉 Ce credințe trebuie să moară pentru ca tu să poți renaște?

Întrebarea Temperanței

Înainte de toate Temperanța este marele arcan al comunicării. Comunicarea cu sine însăsi dar și cu ceilalți presupune în primul rând să ne și să îi ascultăm.

Arcanul respirației, al șamanului și vindecătorului, Temperanța este un înger și ne invita să armonizăm dar și să fluidizăm.

“Oricine vrea să joace rolul unui înger devine diavol.” (Blaise Pascal)

Arcana Majoră Temperanța, Tarotul de Marsilia

Deci?

👉 Tu cât de mult te asculți?

Întrebarea Diavolului

Energie, capacitate și putere, inteligență sclipitoare, iată câteva din cuvintele cheie ale acestui arcan. Arhetipul Umbrei, Diavolul ne atrage atenția asupra dependențelor noastre și introduce noțiunea de separare. Spiritul analitic și analiza sunt calități pe care le putem folosi în demersul nostru evolutiv.

Diavolul este și marele arcan al fricii dar, cum ne îndeamnă Georges Colleuil, nu trebuie să ne fie frică de frică. Frica poate avea un rol protector, depinde din ce perspectivă ne raportăm la aceasta.

Arcana Majoră Diavolul, Tarotul de Marsilia

Îngerul luminii, cel care a ales să cadă ne întreabă:

👉 Tu cum îți folosești energia?

Întrebarea Casei Domnului

Marele Arcan al Limbajului, simbol al Turnului Babel, Casa Domnului ne invite să eliberăm limbajul închis între cărămizile mecanismelor noastre de apărare.

Suntem invitați să parcurgem un proces in care mai degrabă deconstruim decât distrugem.

Arcana Majoră Casa Domnului, Tarotul de Marsilia

Un mare arcan al spiritualității și o întrebare:

👉 Tu cum te raportezi la realitate?

Întrebarea Stelei

Steaua, arcanul autenticității, ne invită să reflectăm asupra compasiunii pe care o avem față de noi și față de cei din jur. Ne vorbește despre smerenie și generozitate, despre speranță și ghidaj. Lecția Stelei este lecția celui care a făcut din vulnerabilitate puterea sa.

Feminitate, adevăr dar și iertarea și speranța sunt cele mai de preț calități pe care le putem deprinde din întâlnirea cu acest arcan.

“Este nevoie de haos și frenezie pentru a da naștere unei Stele care dansează”, Nietzche.

Arcana Majoră Steaua, Tarotul de Marsilia

Arcanul încrederii absolute te-ar întreba:

👉 Tu cum îți exprimi vulnerabilitatea?

Întrebarea Lunii

Marea mamă cosmică, Luna aduce cu sine intuiția, imaginația, femininul și creația. Marele arcan al emoțiilor ne vorbește despre sensibilitate, despre empatie, dar și despre clarviziune.

“Luna e visul soarelui.” (Paul Klee)

Arcana Majoră Luna, Tarotul de Marsilia

Arcanul viselor, al subconștientului, al maternității dar și al aparențelor te-ar întreba:

👉 Ce îți spun visele tale despre tine?

Întrebarea Soarelui

Strălucirea umanismului emană din acest mare arcan de transformare. Construcția zidurilor care unesc mai degrabă decât să separe, fraternitatea, bucuria și creația sunt acum subiectele de studiu în călătorie.

„Cred în Dumnezeu aşa cum cred în soare, nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea.” (C.S. Lewis)

Arcana Majoră Soarele, Tarotul de Marsilia

A integra soarele în viața noastră presupune să ne asumăm să strălucim, să încălzim și să hrănim în același timp pe noi și pe cei din jur.

Deci?

👉 Cine este cu adevărat sora ta, fratele tău?

Întrebarea Judecății

Arcanul trezirii conștiinței dar și al arborelui transgenerașional, Judecata ne vorbește despre evoluție, despre o nouă renaștere.

Arcana Majoră Judecata, Tarotul de Marsilia

Arcanul muzicii și al demersului terapeutic fie el spiritual sau creativ, Judecata simbolizează și judecățile pe le purtăm față de alții sau față de noi înșine. Un arcan al transmisiunii, un arcan ce v-ar întreba:

👉 Ce ai de transmis celorlalți?

Întrebarea Lumii

Lumea, arcanul totalității, armoniei și universalității ne avertizează despre capacana autosuficienței. Ne întâlnim aici cu nevoia de exprimare socială, cu nevoia de a ne ocupa locul în societate.

Arcana Majoră Lumea, Tarotul de Marsilia

Arcanul Dansului și al ecologiei v-ar întreba:

👉 Tu cum echilibrezi lumea exterioară cu cea interioară?

22 de întrebări de autocunoaștere pentru început și multe altele pe care vă invit să le descoperiți pe drum. Iar dacă inspirația vă ocolește puteți oricând să vă întrebați:

Ce se întâmplă în această carte și se întâmplă și în viața mea?

Abonare Newsletter

Fii la curent cu cele mai noi articole de răsfoit

Leave A Comment