Terapia cu Referențialul Arhetipurilor Personale?

Ce vă trece prin minte când auziți sintagma cărți de tarot? Ghicit în cărți? Simboluri? Tatuaje sau creații artistice? Sau poate nu sunteți siguri ce ar putea însemna? Ei bine, nu sunteți departe de google. Primele cuvinte cheie returnate la simpla căutare cărți tarot sunt prezicerea viitorului, cartomanție, simbol, deck-uri de tarot sau citiri în tarot.

Să vă spun o poveste.

Acum mult timp, înțelepții, păstrători ai tradiției oculte din Egipt, s-au întâlnit pentru a dezbate o problemă gravă. Erau siguri că civilizația lor se va sfârși și odată cu ea și școlile inițiatice unde Adevărul se transmitea de la maestru la discipol.

Era nevoie de o modalitate de a conserva cele mai importante aspecte ale acestui adevăr pentru ca atunci când va veni momentul să poată fi din nou revelat. „Să îl gravăm în pereții templelor”, a spus unul.

Dar cineva a obiectat că acestea nu vor rezista vremii și intemperiilor. „Să le gravăm într-un metal rezistent”, spuse altul. „Dar dacă metalul e prea scump va fi dorit iar dacă nu, se va oxida.” „Să îl încredințăm unui om virtuos care îl va transmite altuia virtuos și tot așa până când Adevărul va fi din nou cunoscut și înteles”.

„Dar si cel mai pur suflet poate fi ispitit”, spuse altul. Cel mai tânăr dintre adepți spuse: „Să folosim viciile, păcatele, pasiunile cele mai josnice ale omului ca să depozităm învățătura noastră secretă. Să îl exprimăm prin figuri aparent inocente care, multiplicându-se la nesfârsit, vor servi satisfacerii celei mai vii pasiuni ale omului, pasiunea pentru joc.”

Această propunere a fost acceptată.(1)

Deși asociat spontan cu divinația, Tarotul a început să fie folosit în cabinetele de psihoterapie și în sesiunile de dezvoltare personală sau coaching începând cu a doua jumătate a secolului XX.

Astăzi mulți terapeuți, indiferent de formarea acestora, folosesc tarotul ca un instrument prin care pot observa interacțiunile între conștient și inconștient. Cunoscutul psihanalist, Carl Jung, aproba folosirea cărților de tarot prin care, considera el, putem accesa inconștientul.

Pentru acesta cărțile de tarot reprezintă o modalitate ușor accesibilă de a reprezenta arhetipurile umanității, „predispoziții active (…) care preformează și ne influențează în mod instinctiv gândirea, simțirea și acțiunea”, motive umane fundamentale care rămân în subconștientul colectiv al tuturor oamenilor.

Ce este Referentialul Arhetipurilor Personale?

Una dintre cele mai folosite modalități de utilizare a cărților de tarot în terapie constă în metoda proiectivă. În timpul sesiunii clientul este rugat să aleagă din pachetul de cărți una care reprezintă cel mai bine problema sau situația aflată în discuție. Urmează apoi explorarea metaforică a imaginii reprezentate, ceea ce de cele mai multe ori poate genera insight-uri valoroase pentru persoana care lucrează.

Georges Colleuil, psihoterapeut, filozof și fondator al metodei terapeutice RAP (Referențialul Arhetipurilor Personale(2)), a dus această călătorie exploratorie la următorul nivel. Această metodă de explorare a sufletului omenesc, pornind de la data aniversării, oferă o oglindă fascinantă de autocunoaştere prin intermediul arcanelor din Tarot.

Pornind de la data aniversării sunt calculate 14 case și 14 arcane (cărți de tarot) corespondete care oferă posibilitatea aprofundării necunoscutului din noi care se vrea a fi adus la lumină: personalitate, potenţialităţi, resurse, umbre, blocaje, ezitări, chemări, amprente ancestrale, binecuvântări, călăuziri, speranţă.

Cum ne poate ajuta Referentialul Arhetipurilor Personale?

Suntem obișnuiți să căutăm răspunsuri la întrebările noastre fie la persoane avizate, fie la prieteni, familie, colegi sau superiori ierarhici, pe google sau în cărți dar suntem mai puțin obișnuiți să le căutăm în noi.

De aceea, indiferent de întrebare sau obiectiv, astăzi vă invit să adresați întrebarea Hermit-ului din Tarotul de Marsilia, Arhetipul Înțeleptului, acest căutător și explorator al profunzimilor sufletului omenesc.

  • Poate că la întrebarea voastră vă va invita să petreceți un timp în solitudine, să reflectați de unde vine această întrebare, care este contextul, sursa sau originea obiectivului pe care vi l-ați propus.
  • Dacă astăzi ați avea o baghetă magică și ați deveni Merlin, sfătuitorul regelui Arthur, celebrul vrăjitor înțelept sau contemporanul Merlin din serialul ce rulează pe Netflix, care ar fi răspunsul pe care vi l-ați da la întrebarea voastră sau primul sfat pentru atingerea obiectivului propus?
  • Marele Arcan al Cuplului, Hermit-ul ne invită, înainte de a face cuplu cu altcineva, să facem cuplu cu noi înșine. În contextul întrebării sau obiectivului există poate un cuplu ideal? Și dacă da, și dacă puteți să vi-l imaginați, ce este necesar să faceți astăzi pentru a vă apropia, încet dar sigur, de această imagine ideală?

Și pentru că Hermit-ul iubește natura, vă invit să faceți o plimbare, să admirați frumusețea dintr-un fir de iarbă, să ascultați simfonia vieții și să vă gândiți că poate aveați deja răspunsul la întrebarea de la începutul acestui exercițiu.

Referinte:

1 – (Culeasă de Isabelle Nadolny, auzită de Gerard van Rijinberk, Tomber, viceconsulul Estoniei, la reuniunea unei societăți secrete înainte de Revoluția Bolșevică)

2 – Referențialul Arhetipurilor Personale ( Le Référentiel de Naissance ) este creație Georges Colleuil și este înregistrat la Institutul Național al Proprietății Industriale din Franța sub numărul 063425574.

 

Monica Măgureanu

Articol apărut în revista Psychologies – Septembrie 2021

Abonare Newsletter

Fii la curent cu cele mai noi articole de răsfoit

Leave A Comment